НОВИНИ

В Русе излязоха на протест заради мръсния въздух

Русенци за пореден път излязоха на протест заради мръсния въздух. Те блокираха за два часа граничния пункт "Дунав мост" и настояха институциите да затворят предприятията, които тровят въздуха над града.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
20:10, 14.09.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Протестиращите в Русе искат само едно - да дишат чист въздух. Хората казват, че сутрин и вечер над града се носи остра миризма на бакелит и пластмаса. Настояват екоинспекцията да упражни по-строг контролира върху промишлените предприятия, да направи ревизия на разрешителните им. Искат улиците на града да се мият по-редовно, както и да се озеленят незастроените площи.

Още от протеста - вижте в следващия репортаж:

;

С маски и противогази много от жителите на Русе излязоха на протестно автошествие, за да защитят правото си да дишат чист въздух. И с надеждата, че институциите най-после ще им обърнат внимание. До крайната мярка - блокада на Дунав мост - се стигна след като вече години наред в Русе се усещат неприятни миризми, обикновено с неустановен източник...

Илияна Илиева: Всеки ден мирише. Затова сме тук - за нас, за децата ни, за града ни.

Като основни замърсители протестиращите посочват химически предприятия, завода за авточасти, русенския ТЕЦ. И настояват да знаят какви са вредните емисии, които се отделят при производствата.

Николай Димитров: Проблемът с обгазяването на града е от десетилетия и почти не се вземат мерки, даже се влошава. Навлизането на толкова много промишлени производства също утежняват тази ситуация.
Саша Петрова: Имат пречиствателни съоръжения някои от тях, но въпросът е, че те не функционират постоянно.

Едно от исканията на протестиращите - да се мият по-често улиците на града, беше изпълнено - по пътя към Дунав мост колоната от автомобили беше посрещната от цистерна.

;

Въпреки многобройните сигнали за замърсяване на въздуха в Русе, от екоинспекцията са категорични, че при проверките не са установили вредни емисии. Хората обаче не вярват на това и се заканват да продължат с протестите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Овладян е пожарът в Казанлъшко
Овладян е пожарът в Казанлъшко
Училищата изискват имунизационен паспорт за първокласниците
Училищата изискват имунизационен паспорт за първокласниците