НОВИНИ

Йоханес Хан: Белград и Прищина да се върнат към диалога

Еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан призова да се спре с провокациите и Белград и Прищина да се върнат към диалога, предаде Танюг. В интервю за виенско радио Хан припомни, че през лятото имаше динамика в диалога и разговори по всички възможни елементи на договора.

bnt avatar logo
от БТА
13:30, 15.12.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
йоханес хан белград прищина върнат диалога

"Едната страна, Прищина, се опитва да стане член на международни организации, а сръбският външен министър пътува по света и убеждава страните, които са признали Косово, да оттеглят признанието си. Мисля, че нищо от това не помага. Настоях да прекратят и двете дейности и статуквото да се приеме за продължение на преговорите. Накрая на преговорите ще се види как по-нататък ще се развиват нещата", каза той.

Запитан за идеята за корекция на границите Хан каза, че няма нищо конкретно на масата. Според него идеята е оповестена, за да се видят реакциите, защото международната общност винаги досега е отхвърляла промяна на границата поради опасения, че това води към нови конфликти.

"Моята реакция, а и на други, беше - нека да преговарят. Такава мярка би била чак последният камък в целия пакет. Дадох обаче да разберат, особено на сръбската страна, че всеки двустранен договор трябва да допринася за по-голяма стабилност на региона. Това, като начална точка за обмисляне на решение, в този момент е достатъчно", подчерта Хан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев е на посещение в Йордания
Президентът Румен Радев е на посещение в Йордания
Нов посланик, нови надежди...
Нов посланик, нови надежди...