НОВИНИ

7 са задържани след поредната нощ на протести срещу ковид мерките в Нидерландия

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:17, 21.11.2021
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Масови демонстрации срещу ковид мерките се проведоха в Австрия, Дания, Хърватия и Италия. Втора нощ на протести срещу ограниченията имаше и в Нидерландия. В Хага са задържани най-малко 7 демонстранти.

Протестиращи палиха велосипеди и кофи за боклук по улиците на града. В някои райони се е стигнало до сблъсъци със силите на реда. Съобщава се за най-малко петима пострадали полицаи.

"Това е демонстрация. Това е целенасочена атака срещу полицията, тормоз над пожарникари и полицаи", заяви Ферд Граперхаус, министър на правосъдието на Нидерландия.

В градовете Алкмар и Алмело бяха прекъснати два футболни мача, след като хулигани нахлуха на стадионите и нарушиха мерките.

Стотици противници на мерките се събраха и в Амстердам, независимо, че организаторите отмениха демонстрацията. Протест имаше и в южния нидерландски град Бреда.

"Политиците гледат в много краткосрочен план. В тази криза сме повече от година и половина и очаквам политиците да имат дългосрочни решения", допълни протестираща от град Бреда.

В Нидерландия и парламентът е разделен по темата за затягането на мерките срещу коронавируса. Правителството предлага по-строги ограничения за неваксинирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вотът в САЩ: Сънародниците ни гласуват в 55 секции
Вотът в САЩ: Сънародниците ни гласуват в 55 секции
Българският пожарникар, който впечатли принц Уилям: Чест е да бъда удостоен с такава привилегия
Българският пожарникар, който впечатли принц Уилям: Чест е да бъда удостоен с такава привилегия