НОВИНИ

България с нов рекорд по брой лицензирани ФИБА статистици

Това отново ni нарежда сред първите пет баскетболни федерации в света по брой лица с ФИБА стандарт

Баскетбол
Снимка: Българска федерация по баскетбол
bnt avatar logo
от БНТ
08:59, 08.11.2023
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
Слушай новината

41 представители на статистическата гилдия преминаха успешно лицензионния процес на ФИБА. Това отново нарежда БФБаскетбол и България сред първите пет баскетболни федерации в света по брой лица с ФИБА стандарт.

ФИБА лицензът е най-високото ниво на сертифициране за баскетболните статистици в света към момента. Броят на лицата у нас, които вече имат ФИБА сертификат, е с шест повече от миналия период и е нов рекорд за България след въвеждането на лицензионната система през 2015/2016.

ФИБА лицензионният процес за баскетболни статистици включва няколко стъпки – онлайн платформа за обучение с редица мини тестове след всяка част; тест след края на обучението; задача за самостоятелна работа, която включва откриване на специфични критерии в баскетболна среща; участие в уебинар/семинар с един от 10-те ФИБА инструктори по статистика в Европа, и финален тест.

Статистиците трябва да демонстрират отлично познаване на статистическия правилник на ФИБА и прилагането на критериите, както и задълбочени умения по работа с официалното приложение за водене на баскетболна статистика у нас – ФИБА Лайв Статс.

За да бъдат в листа с потенциални кандидати за ФИБА лицензиране, статистиците трябва да отговарят на определени условия и изисквания – да имат минимум 5 години опит и/или определен брой мачове практика зад гърба си или да работят в най-високото първенство в държавата.

В Sesame Национална баскетболна лига всички статистици също трябва да имат ФИБА лиценз, като това решение бе взето още през сезон 2020/2021.

ФИБА лицензът се подновява на всеки 2 години, като настоящият важи за периода 2023-2025 г.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Денков призова за смяна на състава на ЦИК
Премиерът Денков призова за смяна на състава на ЦИК
Атанасова: Взимат се решения без да бъдат обсъдени
Атанасова: Взимат се решения без да бъдат обсъдени