НОВИНИ

България U17 срещу Уелс, Швеция и Румъния в Елитния кръг на квалификациите за Евро 2024

Решителните мачове от тази фаза на пресявките ще се проведат в периода 20-26 март догодина, а домакин на този минитуринир ще бъдат румънците, като победителят и евентуално завършилият на второ място в групата ще заслужат място на европейското първенство в Кипър

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:59, 07.12.2023
Чете се за: 02:10 мин.
Спорт
българия u17 уелс швеция румъния елитния кръг квалификациите евро 2024
Слушай новината

Българският национален отбор по футбол за юноши до 17 години ще се изправи срещу Уелс, Швеция и Румъния в Елитния кръг на квалификациите за Евро 2024, отреди тегленият днес жребий в централата на УЕФА в Нион.

"Лъвчетата" попаднаха в група 2, мачовете от които ще се изиграят в периода 20-26 март, а домакин на този минитуринир ще бъдат румънците.

Припомняме ви, че в първия етап на квалификациите България завърши на първо място в своята Група 13 с актив от 7 точки, след като селекцията на Тодор Симов победи съставите на Унгария и Андора и завърши наравно срещу Босна и Херцеговина.

Тези резултати осигуриха на нашите момчета място в Елитния етап на пресявките, който е и решителния за класирането на еврпшампионата в Кипър догодина, който ще се проведе между 20 май и 5 юни.

Общо 32 състава ще се включат в тази фаза на квалификациите, като те са разделени в 8 групи по 4 тима. Победителите от всеки един поток, както и седемте най-добри втори отбора ще заслужат мястото си на европейското първенство догодина, присъединявайки се към домакините.

В историята България до този момент има общо две участия на европейски първенства във възрастовата група до 17 г., като първото е през 2015-а година, когато страната ни е домакин на шампионата, а за последно играхме на подобен форум през 2022-а година в Израел. И в двата случая "лъвчетата" ни останаха на последно място в групата и не продължиха към фазата на елиминациите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крачка назад: Разрешението за внос на руски петрол ще отпадне от 1 март, а от 1 януари отпадат квотите за износ
Крачка назад: Разрешението за внос на руски петрол ще отпадне от 1 март, а от 1 януари отпадат квотите за износ
Светът на Хари Потър оживява на изложба в Кьолн
Светът на Хари Потър оживява на изложба в Кьолн