НОВИНИ

Българските води остават чисти, забелязани са петна, вероятно от нефтопродукти, изхвърлени от кораб

българските води остават чисти забелязани петна вероятно нефтопродукти изхвърлени кораб
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
15:17, 06.07.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на околната среда и водите осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, както и сателитно наблюдение, не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента.

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 14 юли се запазва благоприятна, като потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна. Към днешна дата цифровото моделиране и сателитно наблюдение не показват вероятност за навлизане на потенциалните замърсители в изключителната икономическа зона на България.

Миксът от днепровски и днестровски седименти, който се наблюдаваше през последните 26 денонощия в украински води, вече не се наблюдава. В изключителната икономическа зона на България са забелязани две петна, вероятно от нефтопродукти, изхвърлени от кораб. Данните се потвърждават и от системата за наблюдение на Морска администрация.

Северното петно се намира на 75 км от Дуранкулак, а южното на около 118 км от Емона. За движението на двете петна е направена симулация за времето до 14 юли. Южното петно ще забави своето движение на югозапад към българската брегова ивица и ще се ориентира на северозапад, отдалечавайки се от границата на териториалното ни море. Северното петно ще забави своето движение около 11 юли и ще остане извън 12-милната зона на Република България, което ясно показва, че няма притеснения, свързани със зоните за къпане по нашето Черноморие.

Министерството на околната среда и водите е в непрекъсната връзка с Морска администрация и ще продължава да следи движението на нефтените петна до пълното им разнасяне.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория - Варна към ИАОС следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. Екоминистерството е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма за спокойното протичане на туристическия сезон.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „Черноморски район“ – гр. Варна: 0886 406 816.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симон Антони Иванов и Симеон Терзиев отпаднаха на сингъл на тенис турнира в София
Симон Антони Иванов и Симеон Терзиев отпаднаха на сингъл на тенис турнира в София
Украинският президент Зеленски в България (Снимки)
Украинският президент Зеленски в България (Снимки)