НОВИНИ

Бик се опита да влезе в дрогерия на столичен булевард

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:45, 15.06.2023
Чете се за: 03:22 мин.
Регионални
Слушай новината

Бик се опита да влезе в дрогерия на столичния булевард "Ботевградско шосе". Придружаваха го стадо крави, които галопираха на паркинга, където има и други търговски обекти. Магазинът, атакуван от бика, е бил затворен и това вероятно е причината да няма пострадали хора. Нанесени са материални щети. Според кмета на "Кремиковци" Лилия Донкова стадото често пресичало Околовръстния път и "Ботевградско шосе".

Кадрите бяха разпространени в социалните мрежи около 14.00 часа вчера. В общината сигнал, че животни се разхождат безстопанствено по "Ботевградско шосе" постъпва около 10.00 часа. Пристигналият на място екип на Столичния инспекторат не установил нарушение.

"След като колегите са отишли на място, са установили, че в заградено пространство с електропастир има селскостопански животни - крави, и те не са напускали огражденията", коментира Цветелин Добрев от Столичния инспекторат.

След публикуването на клипа Агенцията по храните сезирала Столичната община, за да предприеме мерки, защото според законодателството месната власт следи къде и как се отглеждат селскостопански животни.

"Аз това, което мога да направя, е да издам заповед за маршрут на движение вътре в населеното място на животните, което сме направили", отбеляза Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци".

Животновъдът, собственик на животните, имал съставени няколко акта от общината. По документи отглеждал животните в селскостопански двор в Челопечене. Как и защо са се озовали близо до множество търговски обекти, на метри от "Ботевградско шосе" и Околовръстния път, кметът не знае.

"Животните от животновъда явно са преместени. То не е за първи път. Няколко пъти ги мести. Вие може да видите, че няма абсолютно никакви условия за отглеждане на тези животни, няма вода", добави Донкова.

Пред БНТ собственикът на животните Недялко Костов коментира, че са налични условия за отглеждането на животните.

"Има условия, има цистерна с вода, която се пълни всеки ден. Е, не всеки ден... За мен животните са много добре угоени", каза Костов.

Той твърди, че теренът, на който се отглеждат животните, е негов. Не е ясно обаче дали той е със статут на пасище.

"Това, което се е случило, мен също ми е неприятно. Аз го видях и каквото е необходимо ще го направя, с отстраняване на щетите и т.н.", добави той.

Мъжът твърди, че няколко пъти е сигнализирал в полицията, че се събарят колове около електропастира, който ограничава животните. Очаква се в понеделник да има съвместна проверка от няколко институции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Плаване към ледения юг" вдъхновява ученици от НПМГ за бъдещи изследвания
"Плаване към ледения юг" вдъхновява ученици от НПМГ за бъдещи изследвания
Правителството с нови превантивни мерки за безопасността на населението в област Монтана
Правителството с нови превантивни мерки за безопасността на населението в област Монтана