НОВИНИ

Борис Джонсън оповести план за отслабване на мерките за борба с коронавируса

борис джонсън оповести план отслабване мерките борба коронавируса
bnt avatar logo
от БНТ
21:58, 10.05.2020
10995
Чете се за: 00:57 мин.
По света

В обръщението си към британците Джонсън оповести план за отслабване на ограничителните мерките за борба с коронавируса. Той заяви, че най-песимистичните прогнози са били Великобритания да загуби по време на пандемията над половин милион души.

Британският премиер беше категоричен, че е рано за радикално отслабване на мерките през новата седмица, пише БГНЕС, позовавайки се на Би Би Си.

"Това не е моментът просто да приключим блокирането тази седмица", каза той.

„Вместо това предприемаме първите внимателни стъпки, за да модифицираме нашите мерки. Сега трябва да подчертаем, че всеки, който не може да работи от вкъщи, например хората, заети в строителството или производството, трябва да бъде активно насърчавани да ходят на работа“, заяви Джонсън.

Той заяви, че "скоро ще дойде време ... да се наложи карантина на хората, идващи в тази страна по въздух".

Премиерът каза, че хотелиерската индустрия може да отвори от юли: „Най-рано от юли - при спазване на всички тези условия и допълнителни съвети от специалистите; ако и само ако данните за заразените го подкрепят, ще се надяваме да отворим поне част от индустрията на хотелиерството и други обществени места, при условие че те са безопасни и спазват мерките за социално дистанциране".

Училищата ще отворят най-рано на 1 юни, като първоначално в училище ще се върнат децата до 6-годишна възраст.

Следващата стъпка от сряда ще бъде "насърчаване на хората да правят повече и дори неограничени количества упражнения на открито“.

Джонсън заяви: „Можете да седнете на слънце в близкия парк, можете да шофирате до други дестинации, дори можете да спортувате, но само с членове на вашето домакинство“.

Той отново предупреди хората че „трябва да се подчиняват на правилата за социално дистанциране“ и за да ги приложат, глобите, които полицията може да налага, ще бъдат увеличени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенският университет приключва семестъра до 15 май и обяви онлайн изпитна сесия
Русенският университет приключва семестъра до 15 май и обяви онлайн изпитна сесия
Основният пакет акции на ФК "Левски" отива у Константин Папазов
Основният пакет акции на ФК "Левски" отива у Константин Папазов