НОВИНИ

Борислав Сарафов се срещна с прокурори от други европейски страни

Той обсъди с тях сътрудничеството между българската прокуратура, Евроджъст и Европол

сарафов срещна прокурори европейски страни обсъдят сътрудничеството прб евроджъст европол
bnt avatar logo
от БНТ
13:41, 06.10.2023
Чете се за: 02:25 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Борислав Сарафов обсъди сътрудничеството между българската прокуратура, Евроджъст и Европол с ръководителите на двете европейски институции Ладислав Хамран и Катрин де Бол.

Работните разговори се проведоха в рамките на 17-ата среща на Консултативния форум на главните прокурори и ръководителите на прокуратури на страните членки на Европейския съюз в Хага, Нидерландия.

Борислав Сарафов се срещна и с Ларс Отте, заместник на главния федерален прокурор на Германия, с когото обсъдиха добрите практики при обучение на магистрати по въпросите на контратероризма. Друга тема, която повдигнаха, беше и сътрудничеството между българската и германската прокуратури. В рамките на форума Сарафов разговаря и с главния прокурор на Литва Нида Грунскене.

Сред водещите акценти на форума е обсъждане на актуалната информация за хода на разследванията на военните престъпления, извършени след началото на войната на Руската федерация срещу Украйна. В рамките на срещата бе прието решение, с което Европол се присъединява към международния разследващ екип за военните престъпления в Украйна.

Във фокуса на дискусиите бе и взаимодействието между националните прокуратури в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа срещу криминални заплахи. Инициативата в рамките на Европейския съюз прилага контрол на външните граници, полицейско, митническо и съдебно сътрудничество до управление на информацията, иновации, обучение, превенция и др.

Предстои България да е домакин на среща, посветена на противодействието на трафика на хора. Водещата страна в инициативата е Нидерландия, а за участие в събитието са поканени представители на страни членки на Европейския съюз, Украйна, Молдова и Евроджъст.

През втория ден на 17-ата среща на Консултативния форум на главните прокурори от Европейския съюз участниците обсъдиха и ролята на прокуратурите в страните членки в защита на околната среда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Йорданов: Има пропуски в системата, за да се стигне до самоубийството на похитителя от Вълково
Ивайло Йорданов: Има пропуски в системата, за да се стигне до самоубийството на похитителя от Вълково
Българите продължават да водят в Balkan Offroad 2023 ден преди финала
Българите продължават да водят в Balkan Offroad 2023 ден преди финала