НОВИНИ

Борисов: България винаги е подкрепяла Северна Македония за ЕС

Александър Марков
от Александър Марков
20:48, 27.04.2020 (обновена)
7483
Чете се за: 01:25 мин.
По света

България подкрепя и винаги е подкрепяла Северна Македония по пътя й към ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за македонската телевизия "Сител". Причината - политическа буря от последните седем дни в югозападната ни съседка и обвинения към страната ни, че блокира определянето на дата за преговори.

В интервюто премиерът заявява, че Северна Македония винаги се е ползвала с българска подкрепа и че сега пътя на страната към ЕС е изцяло в ръцете на македонците, след като през март Съветът на ЕС даде зелена светлина за преговори със Скопие, а София представи рамковата си позиция с условия за окончателно "да".

Бойко Борисов, министър-председател: Ние сме държавата, която първа започна и с Договора за добросъседство направи възможно да се говори изобщо за присъединяване към ЕС на нашите мили братя и сестри. И, второ, направихме абсолютно всичко да ги подпомагаме, вследствие на което тръгна и процесът с Гърция.

Българските условия са:

1. Северна Македония да преустанови претенциите си за признаване на т.н. "македонско малцинство" у нас.

2. Стриктно да се придържа към Договора за приятелство и добросъседство с нас.

3. Да се използва фразата "официален език на Република Северна Македония", като никой документ/изявление не може да се разглежда като признание от България за съществуването на т.нар. "македонски език", отделен от българския.

Бойко Борисов, министър-председател: Защитавал съм на Европейския съвет по всякакъв начин това, когато искаха въобще да не ви включат в преговорите. Ние на какъв език сега говорим с тебе? Вкарваш ме в теми, в които... На какъв език говорим сега? Преводач при мен кой и при теб кой е? Това е спор на Балканите - имаме толкова много история, че тя ни е в повече.

В отговор до БНТ от МВнР подчертават, че Съветът е посочил колко важно е Скопие да осъществи реален напредък по Договора за приятелство и добросъседство с България.

Бойко Борисов, министър-председател: Това, което трябва да направим сега, е историческите комисии, или комисиите, които се занимават с историята, да си приключат спорните теми.

Борисов не коментира тълкуванията в Скопие на скорошно изказване на българския евродепутат Андрей Ковачев, в което споменава "македонски език", развит на база един от българските диалекти.

Бойко Борисов, министър-председател: Нека да седна и да ни предложат, както за цар Самуил, мисля, че беше добре. Вашият президент, по памет, цитирам, каза за Гоце Делчев, че това е българин, който се е борил за свободата на Македония. Това са герои, които са си дали живота да сме заедно сега.

Северна Македония и България подписаха Договор за приятелство и добросъседство пред 2017 г., но смесената историческа комисия на практика достигна задънена улица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
COVID-19 и авиоиндустрията - как големите компании ще се справят с пандемията
COVID-19 и авиоиндустрията - как големите компании ще се справят с пандемията
Автошколи заплашват с протест на 6 май заради противоепидемичните мерки
Автошколи заплашват с протест на 6 май заради противоепидемичните мерки