НОВИНИ

Бразилия - лаборатория за ковид криза?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:59, 08.04.2021
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

В Бразилия новините около Ковид епидемията са много тревожни. Жертвите на вируса са близо 4200 само за ден. Същевременно, за първото тримесечие на тази година, 17 милиона бразилци са изпаднали в крайна бедност.

Предградието Санто Андре се намира на около 20 км от Сао Пауло. В болница е превърната спортна зала. Няма легла, няма медикаменти, персоналът работи до изнемогване.

"Проблемът вече е и във възрастта на хората, които идват. Те са все по-млади - на 30, 21, 26, 29 години. И са в много тежко състояние. А това не е добре", каза д-р Паула Галвао.

Пациентите са благодарни на лекарите за усилията и приканват съгражданите си да се пазят.

За последните 24 часа в Сао Пауло са извършени 600 погребения. В края на март, на ден, е имало по-малко - над 420. Заради липса на терен се обмисля строежът на вертикални гробища. Картината в цяла Бразилия не е по-различна - здравната система се задъхва, а реакцията на властта не е адекватна, смятат анализатори.

Президентът Жаир Болсонаро за пореден път обяви, че няма да налага строга карантина, а преди няколко седмици прикани бразилците да не "мрънкат", а да продължават живота си.

Статистиката обаче е безпощадна - изчисленията показват, че ако не се предприемат мерки, Бразилия ще задмине САЩ, които в момента са на първо място по брой смъртни случаи. И това е само едно от тежките последствия на пандемията.

Според местна фондация за развойна дейност и иновации за първото тримесечие на годината 13% от населението на Бразилия, или повече от 17 милиона души, са изпаднали в крайна бедност. Една от причините за това е, че от началото на тази година милиони бразилци не получават помощ от държавата.

Между април и декември 2020 г. действаше програма за финансова помощ, която до голяма степен смекчи тежките икономически последствия от корона кризата.

"Финансовата помощ не е решение на проблема, но е необходима анестезия. Решението може да бъде ваксинацията. Но ако тя не се случи, трябва да търсим решения, които ще позволяват на хората да се съобразят с правилата за дистанция и да си останат вкъщи", каза Марчело Нери, директор на фондацията "Жетулио Варгас".

През 2022 година в Бразилия ще има президентски избори, това вероятно е мотивът на президента Болсонаро да обещае, че от този месец изплащането на помощи ще бъде възобновено.

Опасенията обаче са, че с неадекватните си действия бразилските власти застрашават излизането на целия свят от пандемията. Заради липсата на мерки страната се превръща в естествена лаборатория на коронавируса и мутациите му стават все повече и по-сложни. Така моментът, в които наличните ваксини няма да му действат, не е далеч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тийнейджър отстрани водача в схемата в Каляри
Тийнейджър отстрани водача в схемата в Каляри
Джо Байдън с изпълнителна заповед за оръжията
Джо Байдън с изпълнителна заповед за оръжията