НОВИНИ

Десетки хиляди на протест срещу Лукашенко в Минск

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:04, 23.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди протестиращи се събраха в Минск с искане Александър Лукашенко да се оттегли и да се проведат нови избори. За кратко демонстранти доближиха президентския дворец. Агенция ТАСС съобщава, че президентът е пристигнал с хеликоптер в резиденцията си, облечен с бронежилетка и въоръжен с автомат. Според пресслужбата му, той никъде не е бягал, а протестиращите са се опитали да щурмуват резиденцията.

В Литва организираха жива верига до границата с Беларус в знак на солидарност с народа на съседната страна и в деня на годишнината от акцията от 1989 година, останала в историята като "Балтийски път".

НАТО отхвърли обвиненията на президента на Беларус, че представлява заплаха за страната и струпва сили по границите й. Москва определи като многообещаващо предложението на Лукашенко за диалог с опозицията по конституционни реформи.

В центъра на Минск днес се събраха хиляди протестиращи с възгласи "Свобода!"

"Искаме две неща - Лукашенко да се оттегли и нови избори", настояха демонстрантите.

"Всеки тук се бои, защото властта вече показа как може да се отнася със своя народ, но вярата ни е повече от страха, затова сме тук", заяви протестираща.

"Искам да живея в свободна страна и децата ми да не заминават, да останат тук и да работят за нашата икономика", заяви протестираща.

На митинг пред свои поддръжници снощи Лукашенко обяви, че срещу Беларус се води хибридна война, както и че е разпоредил по време на протестите през почивните дни силите на реда да установят кои са провокаторите. Преди това отправи обвинения къзм НАТО.

Александър Лукашенко, президент на Беларус: "Силите на НАТО приближават, разбрахме го миналата година, когато обявиха учения, но коронавирусът ги забави. Сега - от тяхна гледна точка - ситуацията в страната е неспокойна и преминаха към активни действия. Разположиха войските си, F-16 са на 15 - 20-минутен полет от тук. Бях задължен да наредя на армията да премине в пълна бойна готовност."

От НАТО отхвърлиха твърденията като безпочвени. "Дадохме ясно да се разбере, че НАТО не представлява военна заплаха нито за Беларус, нито за друга страна, в региона няма струпване на военни сили" - обявиха от алианса.

Руският външен министър съобщи, че президентът Путин е в контакт с европейски колеги, които му звънят във връзка с Беларус.

Сергей Лавров, външен министър на Русия: "Беларус може да се справи сама. Знаците, че всичко се нормализира, са много важни. Разбира се, не всички са щастливи от това нормално мирно развитие на ситуацията и искат да провокират кръвопролития и да предизвикат "украински сценарий".

Украинският президент даде пример как той би постъпил.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: "Да си представим, че съм уверен в себе си и в хората, гласували за мен. Как да успокоя всички? Определено ще кажа - "след месец ще има нов вот".

В Литва десетки хиляди хора се подредиха в жива верига от столицата Вилнюс до границата с Беларус. Очаква се да се включат 30 000 души, сред тях и президентът. Акцията се провежда 31 години след веригата, която над един милион души образуват на 23 август 1989 година между Талин, Рига и Вилнюс по протежение на 600 км.

Демонстрацията с искане за свобода остава в историята с името "Балтийски път" и бележи поврат в историята на балтийските страни, които заявяват своето желание за независимост от Съветския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локализираха горския пожар край Свиленград
Локализираха горския пожар край Свиленград
С венци и цветя почетохме жертвите на тоталитаризма (обзор)
С венци и цветя почетохме жертвите на тоталитаризма (обзор)