НОВИНИ

Дисциплинарно-административният съвет на НБЛ глоби пет клуба

черноморец бургас четвърта поредна победа нбл акулите схрускаха балкан ботевград
Снимка: БК Балкан (Ботевград)
bnt avatar logo
от БНТ
21:48, 11.11.2022
Чете се за: 06:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Дисциплинарно-административният съвет (ДАС) на Националната баскетболна лига (НБЛ) наложи финансови санкции на пет от отборите в шампионата.

Черно море Тича, Берое, Балкан, Черноморец Бургас и Академик Пловдив получиха санкции. Най-солидна бе глобата на Мунис Туту, играчът с №3 в отбора на Черноморец Бургас, който бе санкциониран с 400 лева.

Ето и цялото изявление, публикувано на сайта на Българската федерация по баскетбол:

На заседание, проведено на 10.11.2022 г., Дисциплинарно-административният съвет (ДАС) на Националната баскетболна лига (НБЛ) разгледа доклада на Пламен Минков - дежурен представител на БФБ на срешата между Черно море Тича и Рилски спортист. Въз основа на доклада, на основание чл. 15, ал. 1 във връзка с чл. 25, ал. 1 от Дисциплинарно-административните правила (ДАП) на НБЛ, предвид липсата на депозирано от заинтересованите лица възражение по см. на чл. 18 от ДАП, Дисциплинарно-административният съвет реши:

„Налага на БК “Черно море Тича”, имуществена санкция в размер на 100 (сто) лева, на основание чл.37, т.7 от ДАП на НБЛ - за хвърляне на предмети на терена, които не са опасни за здравето на участниците, в края на среща № 23 между БК “Черно море Тича” и БК “Рилски Спортист”, проведена на 04.11.2022 г.

На основание чл. 29 от ДАП на НБЛ, решението по т.1 не подлежи на обжалване.

Мотиви: Съгласно доклада на дежурния представител на БФБ, по време на срещата от публиката е хвърлен предмет на терена след съдийско отсъждане - бутилка от 500 ml минерална вода, попадащ в категория предмети незастрашаващи здравето на участниците. Предвидената имуществена санкция в чл.37 т.7 от ДАП на НБЛ е от 100 до 300 лева за всеки хвърлен предмет. ДАС налага санкцията, вземайки предвид броя на хвърлените предмети.“

На същото заседание ДАС разгледа и доклада на Чавдар Зехиров за мача Берое – Балкан и реши:

„Налага на Робърт Георгиев - състезател с № 9 от отбора на БК „Берое“ – глоба в размер на 100 (сто) лева на основание чл.34, т.1 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение, отсъдено в среща № 22 между отборите на БК „Берое“ и БК „Балкан“, проведена на 04.11.2022 г.

На основание чл. 29 от ДАП на НБЛ, решението по т.1 не подлежи на обжалване.

Мотиви: Съгласно доклада на дежурния представител на БФБ, на състезателя с № 9 от отбора на БК „Берое“ – Робърт Георгиев е отсъдено техническо нарушение. Нарушението е първо за сезона за състезателя, което предопределя размера на наказанието му.

Налага на Калвин Годфри - състезател с № 20 от отбора на БК „Балкан“ – глоба в размер на 100 (сто) лева на основание чл.34, т.1 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение, отсъдено в среща № 22 между отборите на БК „Берое“ и БК „Балкан“, проведена на 04.11.2022 г.

На основание чл. 29 от ДАП на НБЛ, решението по т.1 не подлежи на обжалване.

Мотиви: Съгласно доклада на дежурния представител на БФБ, на състезателя с № 20 от отбора на БК „Балкан“ – Калвин Годфри е отсъдено техническо нарушение. Нарушението е първо за сезона за състезателя, което предопределя размера на наказанието му.“

Въз основа доклада на Съби Бахчеванов за мача Черноморец – Левски ДАС реши:

„Налага на Мунис Туту - състезател с № 3 от отбора на БК „Черноморец Бургас“ – глоба в размер на 300 (триста) лева на основание чл.34, т.3 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение, отсъдено в среща № 21 между отборите на БК „Черноморец Бургас“ и БК „Левски“, проведена на 03.11.2022 в гр.Бургас.

На основание чл. 27 от ДАП, решението подлежи на обжалване пред Арбитражната комисия на БФБ, в едноседмичен срок от уведомяването за същото.

Мотиви: Съгласно доклада на дежурния представител на БФБ, на състезателя с № 3 от отбора на БК „Черноморец Бургас“ – Мунис Туту е отсъдено техническо нарушение. Нарушението е трето за сезона за състезателя, което предопределя размера на наказанието му.“

След разглеждането на доклада на Петър Цачев за Академик Пловдив – Шумен, ДАС указва:

На БК „Академик Пловдив“ да приведе в състояние, съответстващо на нормативната уредба, оборудването в спортната зала, лицензирана от Комисията на БФБ по материално-техническата база (арг. от чл. 7 от Правилата за провеждане на държавно първенство – мъже на НБЛ (Правилата).

В доклада на дежурния представител на БФБ са посочени несъответствия на оборудването, а именно: В нарушение на чл.7, ал.1 от Правила за провеждането на държавно първенство-мъже НБЛ: 1. Уредът за 24 секунди не отчита в 1/10 (десети) последните 5 секунди от периода на 24/14 секунди - т.16.; 2.Неработеща жълта линейна индикация (светеща линия) по целия периметър на таблото (гледано към игрището от дясно на секретарската маса), която светва при изтичане на 24/14 сек на мониторите- т.15).

Указанието следва да бъде изпълнено до следващия домакински мач на отбора, в противен случай на същия ще бъде наложена санкция, съгласно чл. 8, ал. 3, предложение 2-ро от Правилата.“

На базата на същия доклад ДАС реши:

„Налага на Николай Николов - състезател с № 8 от отбора на БК „Академик Пловдив“ – глоба в размер на 200 (двеста) лева на основание чл.34, т.3 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение, отсъдено в среща № 25 между отборите на БК „Академик Пловдив“ и БК „Шумен“, проведена на 03.11.2022 г.

На основание чл. 29 от ДАП на НБЛ, решението по т.2 не подлежи на обжалване.

Мотиви: Съгласно доклада на дежурния представител на БФБ, на състезателя с № 8 от отбора на БК „Академик Пловдив“ – Николай Николов е отсъдено техническо нарушение. Нарушението е второ за сезона за състезателя, което предопределя размера на наказанието му.“

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БУБА Баскетбол с две победи в Европейската младежка баскетболна лига за 15-годишни
БУБА Баскетбол с две победи в Европейската младежка баскетболна лига за 15-годишни
Тома Биков: 16-те точки не изчерпват нищо, искаме да видим каква е програмата
Тома Биков: 16-те точки не изчерпват нищо, искаме да видим каква е програмата