НОВИНИ

До средата на годината ЕС ще разполага с близо половин милиард ваксини

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:35, 02.02.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Общество
Слушай новината

До средата на годината Европейският съюз ще разполага с близо половин милиард ваксини срещу COVID-19. Това каза председателят на ЕК Урсула Фон Дер Лайен в интервю за няколко европейски издания. Тя повтори намерението на Брюксел да ваксинира 70% от възрастното население на Европа до лятото. Фон Дер Лайен препоръча държавите членки да работят активно по представянето на национални планове за възстановяване, за да могат да получат средства.

Ситуацията в Португалия остава най-тежка - страната отчете най-висока заболеваемост в света от новите щамове за седемдневен период. Болниците са претоварени. В помощ на местните лекари са изпратени 20 германски медици.

В Германия канцлерът Ангела Меркел се ангажира до края на лятото ваксини да са получили възрастните хора в страната. От началото на следващата седмица Австрия отваря училищата и магазините за несъществени стоки, въпреки че случаите на болни в страната намаляват, но не с желаното темпо. Виена обаче ще затегне граничния контрол в опит да спре разпространението на новите по-заразни щамове. От СЗО приветстваха намаляването на заболеваемостта, но предупредиха, че ранно облекчаване на мерките ще доведе до следващ пик.

"През миналата година имаше момент, в който в почти всички държави се наблюдаваше спад на случаите, правителствата облекчиха мерките твърде рано, хората свалиха гарда - спряха да се пазят, само за да видим как вирусът се връща. Докато е в ход разпространението на ваксините, е жизненоважно за всички ни да продължим да пазим себе си и околните."

Отвъд Океана статистика показва, че през януари починалите от COVID-19 са над 95 000 - това го прави най-смъртоносният месец от началото на пандемията. Президентът Джо Байдън се срещна с няколко сенатори републиканци, за да обсъдят проектозакона на държавния глава за борба с коронавируса, който е на стойност почти 2 трилиона долара.

"Беше много добра обмяна на мнения. Не бих казала, че сме постигнали съгласие по плана. Никой не го и очакваше след двучасова среща. Разбрахме се обаче, че разговорите ще продължат, както между нашите помощници, така и между нас самите. Ще продължат и срещите с президента и вицепрезидента, за да продължим работа по този важен законодателен пакет", каза Сюзън Колинс, сенатор от Мейн от Републиканска партия.

В глобален мащаб заразените с коронавирус са повече от 103 400 000, жертвите - над 2 200 000.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясно е кога и срещу кого започва сезон 2021 за Григор Димитров
Ясно е кога и срещу кого започва сезон 2021 за Григор Димитров
Надал пропуска първия мач на Испания на "АTP Къп"
Надал пропуска първия мач на Испания на "АTP Къп"