НОВИНИ

Дойчин Боянов в предаването "Зала на славата"

дойчин боянов предаването зала славата
bnt avatar logo
от БНТ
16:19, 26.11.2023
Чете се за: 03:50 мин.
Спорт
Слушай новината

В поредния епизод на предаването "Зала на славата" ви срещаме с един от най-добрите съвременни български алпинисти - Дойчин Боянов.

През 2004 г. изкачва най-високия връх на планетата Еверест по северната стена. По-късно стъпва на още два 8-хилядника - Нанга Парбат и Гашербрум-1. Атакува Броуд пик и К2, но там стига до подножието на върховете. Има множество изкачвания на легендарни стени, привлечен е не само от 8-хилядниците, но и от места като Антарктида. Стъпва и на някои от континенталните първенци.

"Аз не ги разделям двете неща, защото за мен няма алпинизъм без катерене. Вероятно тази ми страст започна от любопитството, което проявявах към околната среда, от пътешествието и приключението. Всичко това е част от алпинизма. Аз започнах с катеренето по един доста наивен начин в края на гимназията, когато бях на 17 години и нямаше от кого да се науча. Вместо това с мои приятели се ходихме да се катерим по един доста опасен начин от днешната ми гледна точка", спомня си Боянов.

Първият голям покорен връх в кариерата на родния алпинист е Елбрус, който той изкачва през 1999-а година, а повече от 20 години по-късно Дойчин признава, че и тогава е могъл да пострада сериозно, тъй като все още се е намирал в своя "наивен" период.

"Всичко беше много приключенско и интересно, защото влязохме в Русия без визи. Дадохме един рушвет на границата, който се изразяваше в няколко долари и две бутилки коняк. От този момент нататък трябваше да се крием постоянно и поради тази причина с пристигането ни в Терскол по най-бързия начин трябваше да напуснем терена, където властите проверяваха. Озовахме се на една голяма височина, за която не бяхме подготвен и въпреки че Елбрус е много лесен от техническа гледна точка в моя случай не беше така", разказва Дойчин Боянов.

През 2004-а година Боянов е част от българската експедиция, организирана по случай 20-годишнина от първото изкачване на Еверест

"Еверест е много по-различен от другите 8-хилядници най-вече поради височината си. Да се изкачиш без кислород е много по-различно в сравнение с част от останалите върхове, защото с някои разликата е 600 метра. В много лош момент попадна нашата група за изкачване на върха, в която бях заедно с Николай Петков и Христо Христов. Както е известно, Христо загина по време на това изкачване. Във всяко едно отношение нещата бяха на ръба на границата, която човек може да понесе", споделя Дойчин Боянов.

Гледайте цялото гостуване на алпиниста Дойчин Боянов в предаването "Зала на славата" във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бедствeно положение в редица населени места в страната
Бедствeно положение в редица населени места в страната
Истинска зима: Сняг затрупа България (Снимки)
Истинска зима: Сняг затрупа България (Снимки)