НОВИНИ

Доклад: Фирми на Тръмп получили поне $7,8 млн. чуждестранни плащания, докато е бил президент

втори щат бойкотира тръмп изборите
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:14, 04.01.2024
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Слушай новината

Фирми, свързани с бившия американски президент републиканец Доналд Тръмп, са получили най-малко 7,8 млн. долара чуждестранни плащания от 20 държави по време на четиригодишния му мандат в Белия дом, казаха днес демократи от разследваща комисия в Конгреса, цитирани от Ройтерс.

Конгресмени демократи от комисията по надзор в Камарата на представителите казаха, че тези плащания, отразени в доклад от 156 страници, вероятно са само малка част от чуждестранните плащания получени от Тръмп и неговото семейство по време на мандата му в периода 2017-2021 г.

"Тези държави са харчили, често щедро, за престой в апартаменти и хотели, принадлежащи на Тръмп, облагодетелствайки го лично, докато е вземал външнополитически решения, свързани с политическите им интереси, което е имало значителни последици за САЩ", се посочва в доклада.

Споменатите държави включват Китай, Саудитска Арабия, Турция, Демократична република Конго и Малайзия. От предизборния щаб на Тръмп засега не са отговорили на запитванията на Ройтерс за коментар по темата.

Тръмп, който беше бизнесмен, преди да заеме президентския пост, скъса с обичайната практика и не се отказа от бизнеса си, нито го остави под управлението на попечителски фонд, когато встъпи в длъжност, а вместо това го повери на пълнолетните си синове.

Малко след избирането на Тръмп за президент през 2016 г. Конгресът започна да го разследва за конфликти на интереси и потенциални нарушения от страна на Тръмп на клаузата за възнагражденията в Конституцията на САЩ, която забранява приемането на подаръци от чужди държави от лице, заемащо федерална изборна длъжност, без съгласието на Конгреса.

Разследването доведе до продължителен съдебен спор, който завърши със споразумение през 2022 г., като тогава счетоводната фирма на Тръмп започна да представя исканите документи.

Когато републиканците поеха контрола над Камарата на представителите в началото на миналата година, комисията спря да изисква от счетоводната фирма на Тръмп да представя документи и окръжен съд в САЩ прекрати съдебния спор.

В доклада се разследват четири имота, което е по-малко от 1 процент от 558-те корпоративни структури, които Тръмп притежаваше пряко или косвено като президент. Счетоводната фирма на Тръмп не е предоставила документи относно поне 80 процента от бизнеса на Тръмп, твърдят разследващите от Конгреса.

Публикуването на доклада става в момент, когато 77-годишният Тръмп се опитва да си върне президентския пост на изборите през 2024 г. Той е водещият кандидат за номинация на Републиканската партия и се очаква да се изправи срещу 81-годишния президент Джо Байдън, което републиканецът възприема като битка-реванш на кампанията през 2020 г.

Председателят на Комисията по надзор, републиканецът Джеймс Комър, отхвърли констатациите в доклада.

"Истинска пародия е, че демократите продължават да са обсебени от бившия президент Тръмп", каза Комър и добави: "Бившият президент Тръмп има легален бизнес, какъвто семейство Байдън няма".

Републиканците от Камарата на представителите инициираха процедура за импийчмънт срещу Джо Байдън, фокусирана около бизнес делата на сина му Хънтър. Републиканците твърдят, че Байдън и семейството му са се облагодетелствали неправомерно от политически решения, във вземането на които той е участвал като вицепрезидент през периода 2009-2017 г.

Белият дом отрича президентът Байдън да е извършил нещо нередно, посочва Ройтерс.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Християн Стоянов: Благодарен съм, че изпращам една успешна година и посрещам една от най-вълнуващите - олимпийската
Християн Стоянов: Благодарен съм, че изпращам една успешна година и посрещам една от най-вълнуващите - олимпийската
Заловени във Велико Търново измамници хакнали Фейсбук профила на общински служител
Заловени във Велико Търново измамници хакнали Фейсбук профила на общински служител