НОВИНИ

Драстични мерки в Лисабон заради делта мутацията на коронавируса

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:18, 19.06.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Делта мутацията на коронавируса предизвиква нови опасения в Европа, въпреки че в редица страни заболеваемостта намалява. Във Великобритания обаче новите случаи рязко се увеличиха и почти всички се дължат на новата мутация на вируса, която тръгна от Индия и беше наречена Делта.

След скок на заразените в Португалия, предимно в столицата, властите предприеха радикална мярка. Лисабон и целият район беше затворен от 15.00 ч. в петък до 6.00 ч. сутринта в понеделник.

Мярка е наистина драстична. През този уикенд 2 млн. и 800 000 жители на Лисабон и двайсетина общини са изолирани от света. Те нямат право да напускат района, а в него не се допускат хора отвън. Контрола осигурява Националната републиканска гвардия или жандармерията на Португалия.

"Операцията протича добре. Повечето хора са снабдени с документи, които оправдават пътуването им, както беше при предишните затваряния", отбеляза Жоао Романо, Национална републиканска гвардия на Португалия.

Допуска се движение само по уважителни причини. Повечето хора приемат новите ограничения.

Регионът е изолиран, след като за едно денонощие тук са регистрирани 928 нови случая на зараза. Те са три четвърти от случаите в цяла Португалия. Някои хора препоръчват дори по-строги мерки.

Властите увериха, че изолирането е неизбежно, за да не пламне заразата в цялата страна. Португалия прекара пет месеца и половина в строга карантина, която приключи на 1 май.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия срази Португалия с 4:2
Германия срази Португалия с 4:2
Автомобили закъсаха след поройния дъжд в Бургас
Автомобили закъсаха след поройния дъжд в Бургас