НОВИНИ

Египет иска да подобри туристическото изживяване край Великите пирамиди

египет иска подобри туристическото изживяване великите пирамиди
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:01, 16.08.2024
Чете се за: 01:50 мин.
Още
Слушай новината

Египетското правителство работи за подобряване на туристическото изживяване в района на Великите пирамиди след вълна от критики. Премиерът Мостафа Мадбули заяви, че проектът за развитие на платото в Гиза е "съизмерим с културната стойност на археологическия обект".

Египетският министър-председател инспектира една от най-популярните дестинации в света след дни на спорове и недоволство от начина, по който търговците и предлагащите разходки с коне и камили, описвани от някои като "агресивни разбойнически банди", влияят върху качеството на посещението.

Предвиждат се специални маршрути за камилите, конете и файтоните, както и нова организация на работата на уличните търговци, които да съответстват на културния и исторически облик на района. Проектът включва нов главен вход на пътя между Кайро и Фаюм и разширяване на паркинга до хиляда места. Изграждат се кинозали, медицински център, център за възрастни посетители.

Още през 2009 г. египетските власти разработват план за развитие на древноегипетския археологическия комплекс, но политическите събития през 2011 г. спират изпълнението му. През 2017 г. се поставя началото на проект в партньорство с частния сектор. През декември 2018 г. Върховният съвет по антиките подписва протокол за сътрудничество с компанията "Ораском пирамидс".

Снимки: pexels.com

През 2022 г. Министерството на антиките и на паметниците на културата въведе първите екологични автобуси и електрически автомобили, които се предвижда да се използват в района.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцките власти ще настаняват в хотел хората от изгорели жилища при пожара край Атина
Гръцките власти ще настаняват в хотел хората от изгорели жилища при пожара край Атина