НОВИНИ

Елеонора Митрофанова коментира изгонването на 70 руски дипломати

bnt avatar logo
от БНТ
21:35, 29.06.2022
6762
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
елеонора митрофанова коментира изгонването руски дипломати
Слушай новината

Днес решихме да направим извънреден брифинг по темата изгонване служители на Посолството. Бих искала да изясня някои неща. Вчера, на 28 юни, в 17.00 часа бях извикана в Министерството на външните работи на България, където ми бяха връчени вербални ноти. Това пише във Фейсбук посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова и допълва:

"Едната изисква да бъде намалена числеността на дипломатическия състав на 23 души и техническия персонал на 25 души. В тази нота също се казва, че във връзка с това, Република България затваря Генералното си консулство в гр. Екатеринбург, очаква се и Руската Федерация да затвори Генералното консулство в гр. Русе.

Втората нота съдържа списък от 34 дипломати, които работят тук в България и те са обявени за „персона нон грата“.

В третата нота още 36 души са обявени за „нон грата“. Това са моят готвач, шофьори, охрана на Посолството, счетоводители, всички технически служби на Посолството.

Много може да се говори за това, че всички тези действия никак не отговарят на буквата и духа на Виенската конвенция. Като опитен дипломат, искам да ви уверя, че по никакъв начин не съответстват. За да бъде обявен един човек за „персона нон грата“, трябва да се предоставят доказателства на противозаконната му дейност. Или ако дипломат е замесен в някаква криминална история, и срещу него се инициира наказателното дело, тъкмо неговият дипломатически статут го защитава във подобни ситуации в чужда държава. В такъв случай той е обявяван за „персона нон грата“.

Просто обявяване за „персона нон грата“ накуп като списък е безпрецедентно и нещо ново в дипломатическата практика. Разбира се, това не е напълно ново, защото, така беше направено, доколкото знам, в Словакия и Чехия. Сега се води „играта без правила“. Действайки по такъв начин, не бива да се позовава върху Виенската конвенция, която не предвижда такива действия. Разбира се, това е най-малко безпрецедентна неприятелска стъпка, която, за съжаление, накърнява дългогодишните дипломатически отношения, дългогодишното приятелство между нашите страни. Специално използвам думата „страни“, защото зная как българският народ се отнася към Русия, зная за дълбоките корени, които ни свързват, които, колкото и да се стараеш, е невъзможно да бъдат унищожени.

Бих искала да ви припомня дори факта, че по време на Великата Отечествена война (или Втората Световна война) Посолството на Съветския Съюз е работило пълноценно тук в България, както и Посолството на България в Съветския Съюз е работило пълноценно. Никой не е експулсирал готвачи и никой не е експулсирал пълномощни министри.

Освен това, искам да отбележа, че хората, обявени за „персона нон грата“ са балканисти, които познават България, чудесно говорят български език, както, например, пълномощният министър на Посолството Филипп Воскресенский и Генералният консул в гр. Варна Владимир Климанов (много хора, живеещи във Варна и не само, го познават много добре), който е посветил на България над 30 години на своята дипломатическа служба. Затова много е жалко че са експулсирани хора от толкова висока класа, които с толкова топлина се отнасят към България, които се опитваха и продължават да се опитват да направят всичко най-добро за развиване нашите двустранни отношения.

Правителството на Руската Федерация си запазва правото за реципрочен, възможно, асиметричен отговор на подобни крайно неприятелски действия. Много е жалко, че Правителството на България се опитва по такъв начин много силно да ни скара с българския народ. Мисля, че няма да успее", допълва Митрофанова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова загуби от световната №5 на Уимбълдън
Виктория Томова загуби от световната №5 на Уимбълдън
Противоградна ракета удари стъкло на междуетажна площадка и падна върху гараж във Видин
Противоградна ракета удари стъкло на междуетажна площадка и падна върху гараж във Видин