НОВИНИ

Елизабет II: Моите мисли и молитви остават с жертвите на атаките от 11 септември

Кралица Елизабет II
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:35, 11.09.2021
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Кралица Елизабет II в съобщение до президента на САЩ Джо Байдън заяви, че жертвите и оцелелите от 11 септември са били в молитвите й в събота на годишнината от атентатите.

95-годишният монарх каза: „Моите мисли и молитви-и тези на моето семейство и на цялата нация-остават с жертвите, оцелелите и засегнатите семейства“.

Тя също отдаде почит на първите реагиращи и спасителни работници на местопроизшествието и „устойчивостта и решителността на общностите, които се обединиха, за да се възстановят“.

Кралицата и покойният ѝ съпруг принц Филип направиха рядко пътуване до САЩ през 2010 г., като положиха венец на Ground Zero и се срещнаха с роднини на жертвите, а тя каза на Байдън, че това посещение е „запазено здраво в паметта ми“.

В пореден израз на почит към мъртвите, които включват 67 британци, химнът на САЩ беше изсвирен в събота от уелските гвардейци с шапки на церемонията по смяната на гвардията в замъка Уиндзор.

През септември 2001 г. кралицата написа съобщение, което беше прочетено на служба за възпоменание в Ню Йорк за британските мъртви, казвайки „нищо, което може да се каже, не може да започне да премахва мъките и болката от тези моменти. Скръбта е цената, която плащаме за любовта.“

Докато беше в САЩ през 2010 г., тя откри Британската мемориална градина в Манхатън, посветена на британските жертви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Яна Стоянова триумфира с титлата на турнир по тенис от ITF в Косово
Яна Стоянова триумфира с титлата на турнир по тенис от ITF в Косово
МЗХГ: Земеделците да подадат молби за щетите от градушката в Пловдивско
МЗХГ: Земеделците да подадат молби за щетите от градушката в Пловдивско