Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ЕС прави черен списък на транспортните оператори, които участват в трафик на хора

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:19, 23.11.2021
Чете се за: 06:42 мин.
По света
европейски съюз история мир единство кризите първа част
Слушай новината

Европейската комисия предложи днес мерки за транспортните оператори, които улесняват контрабандата или участват в нея. Предложенията идват в отговор на събития по границата на Европейския съюз с Беларус.

Според Брюксел някои транспортни оператори съзнателно или несъзнателно допринасят за експлоатацията на хора, което има огромни хуманитарни последици и високи разходи за сигурността по външните граници на ЕС и стабилността в региона.

Комисията предлага нова правна рамка, която да позволява на ЕС да приема целеви мерки срещу транспортни оператори на всички видове транспорт (сухопътен, въздушен, вътрешен воден и морски), които участват или улесняват контрабандата или трафика на хора към Европейския съюз.

Мерките ще бъдат пропорционални и ще се определят за всеки отделен случай. Видът на мерките може да включва ограничаване на операциите на пазара на Съюза, спиране на действието на лицензи или разрешения, преустановяване на правата за зареждане с гориво или извършване на поддръжка в рамките на ЕС, както и забрана за транзитно преминаване или полет над ЕС, извършване на технически спирания или акостиране в пристанища на ЕС.

На 15 ноември Съветът на ЕС по външни работи реши да разшири режима на санкции на ЕС по отношение на Беларус, така че да бъдат насочени към лица и образувания, които организират или участват в инструментализирането на хора, включително авиокомпании, пътнически агенции и други посредници.

Беше постигнато политическо споразумение по 5-и пакет от списъци за справяне с положението на границата, трафика на хора и продължаващите репресии в Беларус. Това бе предхождано от решението на ЕС, взето на 9 ноември 2021 година, да суспендира частично Споразумението между ЕС и Беларус за облекчаване на визовия режим, така че ползите от него да не се отнасят до държавните служители на Беларус.

През последните седмици заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас пътува до основните държави на произход и транзитно преминаване на мигрантите с цел да поиска действия от тяхна страна, за да попречат на собствените си граждани да попаднат в капана, поставен от беларуските органи. Според Брюксел редица държави на транзитно преминаване са преустановили полетите до Беларус и са засилили проверката на пътниците на летищата.

След обсъждания между върховния представител Жозеп Борел и министъра на външните работи на Беларус Европейската служба за външна дейност и Комисията започнаха технически разговори с агенциите на ООН (ВКБООН и МОМ) и съответните беларуски органи на работно равнище за улесняване на репатрирането на мигранти от територията на Беларус.

Много от хората, използвани от беларуския режим в тази криза, са иракчани. ЕС е ангажиран с интензивно сътрудничество с Ирак. Директните полети от Багдад до Беларус бяха преустановени през август, след което полетите от Ербил, преминаващи транзитно през трети държави до Беларус, също бяха спрени. Ирак организира полети за репатриране на иракчани с подкрепата на ЕС и с допълнителна финансова помощ за реинтеграция в Ирак, която предстои.

ЕС отпусна 700 000 евро под формата на хуманитарна помощ за уязвимите бежанци и мигранти, блокирани в Беларус, както на границите, така и вътре в страната.

От тази сума 200 000 евро ще бъдат незабавно преведени за подкрепа на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC), като част от общия принос на ЕС към Фонда за спешна помощ при бедствия, управляван от IFRC. Това финансиране от ЕС помага на IFRC и неговата национална организация — беларуският Червен кръст да предоставят така необходимата хуманитарна помощ, включително храна, комплекти за хигиена, одеяла и комплекти за първа помощ. Допълнителни 500 000 евро са мобилизирани за допълнителна хуманитарна помощ, която да бъде предоставена от партньорските организации на ЕС на място.

От началото на кризата ЕС предостави незабавна подкрепа на Латвия, Литва и Полша за управлението на границите под формата на спешно финансиране, изпращане на експерти и помощ в натура от европейски държави в рамките на Механизма за гражданска защита.

Еврокомисията отпусна на Литва 36,7 милиона евро от средствата на ЕС в подкрепа на прилагането на процедурите за предоставяне на убежище и за условията на приемане, включително за уязвимите лица. Комисията координира помощта от 19 държави членки и Норвегия, състояща се от палатки, легла, отоплителни системи, електрически генератори, постелки, хранителни дажби и друга помощ в натура.

Комисията води диалог с Латвия, Литва и Полша относно финансовите и оперативните нужди и предоставя още 200 милиона евро за управление на границите. Допълнителна подкрепа от агенциите би могла да включва бърза гранична намеса и/или намеса в областта на връщането от страна на Фронтекс и съдействие от Европейската служба за подкрепа в областта на убежището при управлението на миграцията, както и подходящ прием.

Еврокомисията също така ще предостави до 3,5 милиона евро в подкрепа на доброволното връщане от Беларус в държавите на произход. Европейският център за борба с контрабандата на мигранти към Европол подпомага наказателните разследвания и улеснява обмена на информация.

Цялостното изпълнение на Плана за действие на Европейския съюз срещу контрабандата на мигранти (2021—2025 година) ще осигури по-ефективен отговор на инструментализирането на хора за политически цели и на необходимостта от управление на външните граници на ЕС в такива ситуации.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мъри разходи Цунами из славната история на Левски (ВИДЕО)
Мъри разходи Цунами из славната история на Левски (ВИДЕО)
Тежката катастрофа у нас - сред водещите новини на световните медии
Тежката катастрофа у нас - сред водещите новини на световните медии