НОВИНИ

Евродепутатът Цветелина Пенкова: Трябва да избираме от възможно най-чистите енергийни източници

bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 08.07.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Признаването на ядрената енергетика и газа за зелени инвестиции дава възможност за свежи пари от капиталовите пазари и от частните инвеститори, които да спомогнат за изграждането на инфраструктури и прякото им участие в проекти. Възможността за допълнителни инвестиции би облекчило тежестта на публичните средства, които биха се разходвали в тази посока. Това каза в "Денят започва" евродепутатът Цветелина Пенкова от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент по повод решението на ЕП да обяви ядрената енергия и газа за зелена енергия.

"В момента сме в най-тежката енергийна криза. Последствията се преливат във всички икономически аспекти, виждаме началото на една рецесия в Европа. Енергийната криза е пряко свързана с икономическите активности. Решението, което взехме за възможност на допълнително финансиране, което да облекчи достъпа на средства от частни инвеститори, би облекчило държавите членки. Ще имаме нужда от нова инфраструктура, за да можем да диверсифицираме доставчиците на които се осланяме в Европа", коментира Цветелина Пенкова.

"Говорим за един зелен, енергиен преход. Трябва да избираме от възможно най-чистите енергийни източници. На този етап считам, че това беше изключително осъзнаване за Европа", обясни евродепутатът.

"В момента има осъзнаване в Европа. За да имаме стабилна система, имаме нужда от базови енергийни мощности и възобновяваеми източници на енергия. Ядрената енергетика е с почти нулев въглероден отпечатък, тя е сериозно развит технологичен сектор и дава възможност за създаване на високоплатени работни места. Газа също е базиран на изкопаеми горива, но в сравнение с въглищата е доста по-ниско замърсяем. На всички ни се иска да имаме единствено само чиста и зелена енергия, но това няма как да се случи толкова бързо", разясни Пенкова.

Пенкова уточни, че голяма част от ядрените проекти имат сериозно участие на частния сектор между 40 и 50%.

Тя изрази мнение, че решението на ЕП да обяви ядрената енергия и газа за зелена енергия ще промени възможността за финанси от капиталовите пазари у нас.

"Върви се в посока, в която ако се инвестира достатъчно Европа може да постигне една условна енергийна независимост", завърши Цветелина Пенкова.

Вижте разговора във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андрей Гюров: На този етап разговорите продължават
Андрей Гюров: На този етап разговорите продължават
Атанас Атанасов: Очаква се мандатът да не се изпълни
Атанас Атанасов: Очаква се мандатът да не се изпълни