НОВИНИ

Европейската агенция по лекарствата препоръча за употреба медикамента срещу COVID-19 на “Мерк”

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:35, 19.11.2021
Чете се за: 01:35 мин.
По света
3327 новите случаи коронавирус последното денонощие
Слушай новината

Европейската агенция по лекарствата даде предварителна препоръка за използването в Европейския съюз на лекарството Lagevrio на “Мерк” срещу COVID-19. Лекарството може да се използва за лечение на възрастни с COVID-19, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на повишен риск от развитие на тежка форма на болестта.

Lagevrio трябва да се прилага възможно най-скоро след диагностициране на COVID-19 и в рамките на 5 дни от началото на симптомите. Лекарството, което се предлага под формата на капсули, трябва да се приема два пъти дневно в продължение на 5 дни.

Европейската агенция по лекарствата ускори издаването на препоръката си, за да подкрепи националните органи, които може да решат да го използват в “светлината на нарастващия процент на инфекции и смъртни случаи в целия ЕС”.

Според експертите най-честите нежелани странични реакции от лекарството могат да бъдат диария, гадене, замаяност и главоболие като всички те са леки или умерени.

Lagevrio не се препоръчва по време на бременност и при жени, които могат да забременеят и не използват ефективна контрацепция. Тези препоръки се дават, тъй като лабораторните проучвания при животни показват, че високи дози Lagevrio могат да повлияят на растежа и развитието на плода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое и Пирин не се победиха
Берое и Пирин не се победиха
ВМРО внесе сигнал в ЦИК срещу манипулиране на изборите в Турция
ВМРО внесе сигнал в ЦИК срещу манипулиране на изборите в Турция