НОВИНИ

Френската икономика губи 120 млрд. евро заради коронавируса

френската икономика губи 120 млрд евро заради коронавируса
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:00, 20.04.2020
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Ограничителните мерки, предприети от френското правителство за ограничаване разпространението на коронавируся, ще доведат до загуби за икономиката от 120 милиарда евро. Принудителните спестявания ще бъдат в размер на 55 млрд. евро, съобщиха от института за икономически изследвания OFCE.

В публикувания доклад се прогнозира спад от 32 % на БВП, което съответства на 5 точки от БВП на Франция за 2020 г., съобщи МИА.
Почти 60 % от намаляването на националния доход се поемат от публичната администрация посредством увеличаване на дефицита, а 35 % са за сметка на бизнеса.

Развитието на дейностите ще зависи силно от потреблението на гражданите, т.е. дали те ще са склонни да похарчат спестеното по време на ограничителните мерки.

Според института, ограниченията за период от 8 седмици се отразяват с 2,8 точки върху дефицита на БВХ или 65 милиарда евро. Ако тези пари бъдат похарчени, дефицитът ще достигне 20 милиарда евро или 0,9 % от БВП. В този случай годишната загуба би намаляла само с 2 пункта, вместо с 5.

По-голяма е вероятността спестеното от домакинствата да не бъде похарчено веднага и изцяло, предвид несигурността за излизане от кризата. Това важи още повече, ако се знае, че доходите на домакинствата по време на ограничителните мерки ще намалеят с 9 милиарда евро.

Френското правителство предвижда БВП в рамките на годината да се свие с 8 % заради икономическия шок, предизвикан от кризата с коронавируса, ако ограниченията продължат осем седмици. В същото време държавният дефицит ще се увеличи с 9 % от БВП за тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 21 април възобновяват детски и женски консултации, имунизации и прием в болници
От 21 април възобновяват детски и женски консултации, имунизации и прием в болници
Министър Захариева изпрати съболезнователна телеграма за жертвите на стрелбата в Канада
Министър Захариева изпрати съболезнователна телеграма за жертвите на стрелбата в Канада