НОВИНИ

Германия прекратява заплащането на карантина за неваксинирани работници

сзо достъпът ваксини шокиращо неадекватен
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:24, 22.09.2021
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Здравните власти в Германия планират нови правила, според които неваксинираните работници няма да получат обезщетение, ако коронавирусните мерки ги поставят принудително под карантина.

В проект на документ пише, че правилата ще влязат в сила най-късно от 11 октомври.

Въпреки че правилата биха засегнали хората, които имат положителен тест за вируса, те ще включат и тези, които се връщат от пътувания до страни, определени за "високо рискови" по отношение на COVID-19, включително Великобритания, Турция и части от Франция.

Критиците в Германия твърдят, че правилата ще бъдат еквивалентни на задължително ваксиниране срещу COVID-19, тъй като много работници не могат да си позволят да останат вкъщи без заплащане.

Законите, регулиращи поверителността на данните, са особено строги в Германия поради историята на нацисткото и комунистическото държавно наблюдение над гражданите. Работодателите обикновено нямат право да искат от служителите си информация за техните здравословни проблеми.

Подобно на много други европейски държави, в Германия ваксинацията не е задължителна, но властите предприемат мерки, които създават все повече неудобства на неваксинираните. Здравният министър на страната Йенс Щпан заяви, че предложените правила са въпрос на справедливост, добавяйки: "Защо другите трябва да плащат за някой, който реши да не се ваксинира?".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хладно за сезона време и днес
Хладно за сезона време и днес
Ювентус с първа победа за сезона
Ювентус с първа победа за сезона