НОВИНИ

"Гласност" и "Перестройка" - думите, които влязоха в България с избирането на Михаил Горбачов за президент на СССР

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:05, 31.08.2022
Чете се за: 06:05 мин.
По света
Слушай новината

За цялото си управление Михаил Горбачов посещава България едва два пъти. Политиката му обаче отеква силно в страната ни и предизвиква смяна на властта.

"Гласност" и "Перестройка" - думите, които влязоха в България с избирането на Михаил Горбачов за президент на Съветския съюз. Нахлуха в средата на 80-те, провокираха дълбоки процеси, промениха нагласи и родиха нови надежди.

"Реакциите бяха разнопосочни, но 80-те години бяха белязани с усещане за промяна. Във въздуха се усещаше, че нещата вървят към промяна", каза Петко Симеонов, политик и съучредител на СДС.

Масовото българско общество обаче не било готово за промените, смята Петко Симеонов, който бил член на създадения през 1988 г. Клуб за подкрепа на гласността и преустройството.

"Тази политика, която се въведе по времето на Горбачов и имаше безусловно едно силно влияние, особено сред интелектуалните среди в България. Широтата на обсъжданите теми, тези табута, които бяха преди това, бяха отхвърлени и особено за историческите периоди. Така че това без съмнение беше един важен фактор преди всичко за академичните и интелектуални среди, които по-късно участваха в промените", коментира проф. Йордан Баев, историк.

Само две години след като е избран за съветски лидер, отношенията между Горбачов и Тодор Живков стават изключително сложни, разкрива професор Йордан Баев, който се е срещал със съпругата на Горбачов - Раиса, разговарял е с хора от екипа му, проучил е документите на фондация "Горбачов", както и разсекретения архив на политбюро на КПСС.

"Самият Живков прави опит да се хареса на всички съветски ръководители, но просто при Горбачов това не се получава. При всички останали по някакъв начин става, при Горбачов в началото имат някакви взаимоотношения, но Горбачов гледа на Живков и на Хонекер като на едни останали в миналото от един предходен период. Един разговор, който намерих във Фондация Горбачов, беше твърде интересен - когато Горбачов говори с Франсоа Митеран и унищожителна характеристика за Тодор Живков. Като че ли Митеран е по-благосклонен към Живков, отколкото самият Горбачов.

В България това нещо имаше едно посрещане във върхушката, Тодор Живков се опитваше да оцелее. Но имаше реакция и сред населението, по-будните хора масово имаха симпатия към Горбачов и към започнатите към него реформи, тогава беше бума на съветския печат в България. Раздаваха се съветски издания, абонирането беше свободно и много евтино. Така че българското общество живееше с тези промени", допълни проф. Йордан Баев.

Управлението на Горбачов ражда доктрината "Синатра" - съветска шега или истинско вдъхновение от песента на Синатра "My way". Идеята е всяка държава от Варшавския договор сама да избере своя път. Преди 12 години в интервю пред журналиста от БНТ Валери Маринов, Горбачов обясни принципите на своята политика:

"Ние никъде не се намесихме! Никъде! Това беше принципно наше положение. Най-добре хората сами да направят своя избор. Е, ето, както казват сега се учат къде правилно и къде – неправилно. Навярно е трябвало да се мине през това", коментира Михаил Горбачов, президент на СССР (1990-1991г.).

След свалянето на Тодор Живков Горбачов продължава да има роля в управлението на страната ни. През декември 89-та се среща с Петър Младенов, а в средата на следващата година с Александър Лилов.

"Тогава Горбачов съветва да се даде част от властта и на опозицията и това действително става. Първо д-р Желев, който е избран през лятото на 1990 година и второ онова коалиционно правителство на Димитър Попов с участие и на СДС и на БСП", заяви проф. Йордан Баев.

Вглеждайки се в историята на света, на Европа и България, Петко Симеонов определя Горбачов като успешен политик.

"Официално в Русия гледат на Горбачов като на предател. Но ние в България и вие като журналисти, като млади хора сте по-свободни, можете да пътувате по света, можете в известен смисъл да говорите и защитавате позиции, които смятате за правилни. Това го нямаше преди и белегът на Горбачов остава в нашия свят, в нашия живот", каза Петко Симеонов.

Крайната оценка за Горбачов е на историята - посочва Петко Симеонов.

По темата работиха: Биляна Бонева, Цветелина Катанска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежък обстрел съпровожда контраофанзивата на Украйна в района на Херсон
Тежък обстрел съпровожда контраофанзивата на Украйна в района на Херсон
Нов протест срещу преговорите с "Газпром" за доставки на природен газ
Нов протест срещу преговорите с "Газпром" за доставки на природен газ