НОВИНИ

Големите герои на Олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016

Кои са най-запомнящите си моменти и герои на първите Олимпийски игри в Южна Америка.

големите герои олимпийските игри рио жанейро 2016
bnt avatar logo
от БНТ
06:30, 25.05.2024
Чете се за: 04:30 мин.
Спорт
Слушай новината

След Лондон през 2012 година, олимпийските игри тръгват на своето околосветско пътешествие. Първо посещават Рио де Жанейро през 2016-та, после акостират в Токио година по-късно от очакваното – през 2021-ва. След няколко месеца най-големият спортен форум се завръща в Европа – в столицата на Франция Париж.

С какво ще запомним Игрите в Рио?

През 2009-та година Международния олимпийски комитет избира Рио де Жанейро за домакин за Игрите на 31-та Олимпиада. Бразилският град печели в жестоката конкуренция на Мадрид, Токио и Чикаго, за да доведе най-очакваното спортно събитие за първи път в Южна Америка.

Между избора и самите игри обаче сериозна икономическа и политическа криза обхваща Бразилия. Освен това страната инвестира значителна сума и в домакинството на световното първенство по футбол само 2 години по-рано. Всичко това, както и проблеми със сигурността и околната среда, пораждат опасения дали Рио ще се справи с отговорната задача. Въпреки съмненията, домакините успяват да проведат игрите на сравнително добро ниво, а най-големият световен форум се превръща във истински фестивал на спорта.

Рекодните 207 олимпийски комитета изпращат своите 11 200 представители, а за първи път на игрите участва и отбор на бежанците.

Големият герой в Рио е плувецът Майкъл Фелпс, който добавя 5 златни медала, за да направи колекцията си от титли недостижимия брой 23.

И още от героите на басейна – американката Кейти Ледецки триумфира 4 пъти в свободния стил, по 3 победи печелят унгарката Катинка Хошу и американецът Райън Мърфи. Симон Байлс от Съединените щати взима 4 от 6-те златни отличия в спортната гимнастика – в индивидуалния многобой, отборно, на земя и прескок, добавя и бронз на греда.

Голямата звезда на атлетическия спринт Юсейн Болт е безапелационен за трети пореден път на 100 и 200 метра и оформя требъл с успеха си с щафетата на Ямайка на 4х100 м. Феноменален световен рекорд на 400 м за Уейд ван Никерк от Южна Африка – 43,03. Унгарката Данута Козак печели и трите титли в женския каяк. Три са златните медали и на британския колоездач Джейсън Кени.

В тениса №1 в света Новак Джокович от Сърбия сензационно отпада още в първия кръг от Хуан-Мартин дел Потро. Аржентинецът достига до финала, където губи от Анди Мъри от Великобритания, който защитава титлата си от Лондон. Драма, завършила с дузпи носи победата на Бразилия над Германия в очаквания с най-голям интерес от домакините финал на футболния турнир. Звездата на "селесао" Неймар вкарва победната дузпа за радост на 63 хиляди зрители по трибуните на Маракана.

На Игрите в Рио България участва с 50 олимпийци.

Сребърен медал в скока на височина печели Мирела Демирева, която продължава традиците на страната ни в тази атлетическа дисциплина.

С бронз в борбата се окичва Елица Янкова при най-леките дами до 48 кг. На крачка от отличията остават Николай Байряков в класическия стил и Владимир Дубов в свободния. Бронзов медал и за ансамбъла ни по художествена гимнастика, в индивидуалната надпревара Невяна Владинова е седма. Финали и осми места за Ивет Лалова в атлетическия спринт на 200 м и Антоанета Бонева в стрелбата със спортен пистолет.

Гледайте "Истории от Олимпийските игри" - предаването, което разказва олимпийската история - всяка неделя от 13.15 ч. по БНТ 1!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почти без валежи в съботния ден
Почти без валежи в съботния ден
Юсейн Болт - най-бързият човек в света, който покори Олимп осем пъти
Юсейн Болт - най-бързият човек в света, който покори Олимп осем пъти