НОВИНИ

Харалд Амундсен взе купата в тазгодишното издание на веригата "Тур дьо Ски"

В днешното последно състезание норвежецът завърши на 5-о място

Харалд Амундсен
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:31, 07.01.2024
Чете се за: 03:02 мин.
Други
Слушай новината

Норвежецът Харалд Йостберг Амундсен спечели веригата в ски-бягането "Тур до Ски", след като днес в последното състезание завърши на 5-о място. Победител в изкачването на възвишението Алпе Чермис стана Жюл Лапиер от Франция с време 33:00.7 минути.

Амундсен водеше много сериозно преди осмия и последен етап днес, а 10-километровият масов старт в свободния стил му донесе най-сериозния успех в кариерата. В интерес на истината, Амундсен не излезе на разходка и през цялото време поддържаше добро темпо, така че победата му не беше застрашена изобщо.

Той спечели състезанието, което премина в девет дни, с време от 1 минута, 19.2 секунди по-добро от 2-ия в крайното класиране Фридрих Мох от Германия, който скочи днес от 4-о на 2-о място в окончателната таблица. Мох е първият германец, който стъпва на окончателния подиум от 2009-а година насам. Французинът Юго Лапалю оформи чудесния ден за отбора си, след като завърши 3-и в крайното класиране.

Днес Лапиер осигури победата на Франция с преднина от 2.4 секунди пред Фридрих Мох, за да си гарантира и първи успех във веригата. Лапалю, за да стъпи на крайния подиум, трябваше да влезе в топ 3 и днес и той го направи, след като се нареди на 16 секунди зад победителя.

25-годишният ски-бегач от Аскер, близо до Трондхайм, пресече днес финалната линия като 5-и с време 33:30.9 минути, изоставайки съвсем малко от австриеца Мика Фермюлен.

Норвежецът, който днес взе купата, го направи с две първи места в цялата верига и едно класиране на 3-о място. Тъй като тази година няма Зимна олимпиада или Световно първенство, то успехът му има по-сериозна стойност.

Той води и в генералното класиране за Световната купа с 1302 точки, пред Ерик Валнес с 1011 и трети норвежец – Пал Голберг с 957. Прославеният норвежец Йоханес Хосфлот Клаебо не участва тази година в Тур дьо Ски заради заболяване, а в генералното класиране е на 5-о място със 734.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 16 януари се кандидатства по втория етап на програмата за саниране
До 16 януари се кандидатства по втория етап на програмата за саниране
Борислава Христова с пореден силен мач при шампионатна победа на Сепси
Борислава Христова с пореден силен мач при шампионатна победа на Сепси