НОВИНИ

Християндемократите победиха на местните избори в Берлин

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:31, 13.02.2023 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Християндемократите победиха на местните избори в Берлин с 28 процента от гласовете - с 10 на сто повече, отколкото на предишните избори през 2021 г. Социалдемократите на канцлера Олаф Шолц регистрираха исторически нисък резултат от 18 процента и може да загубят управлението на германската столица, след 22 години на власт.

"Нямам думи! Феноменално е. Мога само да кажа: Берлин избра промяната!", заяви Кай Вегнер, кандидат на ХДС.

Кметът на Берлин Франциска Гифай призна победата на ХДС и поражението на нейната социалдемократическа партия, която изостава дори след Зелените.

"Не сме на първа позиция, не сме дори втори. Много ясно трябва да разберем, че берлинчани не са доволни и пожелаха нещата да бъдат различни", заяви Франциска Гифай, кмет на Берлин.

Очертава се ХДС да получи от 48 до 50 места, а Зелените и социалдемократите - 31-33 места. "Левите" ще имат 21-22 места, а "Алтернатива за Германия" - 16.

Избирателната активност в Берлин е била около 65 процента. До вота се стигна, след като гласуването през 2021 г., съпътствано с много проблеми и нередности, беше анулирано от берлинския Конституционен съд.

Християндемократите обаче може да не успеят да направят Кай Вегнер кмет и дори да не станат част от управлението на града, въпреки първата си победа от повече от две десетилетия. Това се дължи на факта, че в Германия партията, която получава най-много гласове, невинаги застава начело на регионалното правителство, освен ако ако не разполага с абсолютно мнозинство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват засилени проверки на автобуси и камиони като част от европейска акция на пътя
Започват засилени проверки на автобуси и камиони като част от европейска акция на пътя
САЩ свалиха четвърти летящ обект над езерото Хюрън
САЩ свалиха четвърти летящ обект над езерото Хюрън