НОВИНИ

Испански кораб напът към отвлечения "Руен"

bnt avatar logo
от БНТ
17:55, 15.12.2023
Чете се за: 05:37 мин.
По света
Слушай новината

Все още няма връзка с атакувания в Арабско море кораб "Руен". На борда на плавателния съд, който е собственост на параходство Български морски флот, има 8 българи. "Руен" беше превзет на абордаж край Йемен. До момента се знае само, че е под контрола на похитителите си.

Корабът "Виктория" на испанските Военноморски сили плава с пълна скорост към отвлечения "Руен", за да прецени ситуацията и какви да бъдат следващите действия, съобщи Ройтерс.

Все още не е ясно дали корабът е похитен от хутите или от пирати. "Руен" беше превзет на абордаж в Арабско море близо до йеменския остров Сокотра.

На борда на плавателния съд, който е собственост на Параходство "Български морски флот", има 18 души екипаж, сред тях 8 българи. До момента няма връзка с отвлечените моряци. Знае се, че са под контрола на похитителите си. От Параходството заявиха, че са информирали близките на моряците и поддържат връзка с тях.

Нито йеменските хути, чиито приоритети са корабите, които плават от и за Израел, нито пък сомалийските пирати, които от години не са имали подобни нападения, не излиза с официално съобщение и не поема отговорност.

В доклад, изготвен от офицер на кораба на испанските Военноморски сили, е изказано предположение, че плавателният съд се контролира от пирати. Екипажът му няма управление над кораба и "Руен" вече плава към Сомалия. Ако се окаже вярно, това ще бъде първото нападение на сомалийски пирати над търговски кораб от години насам.

Европейските военноморски сили определят случая като отвличане от пирати.

От Параходство "Български морски флот" заявиха, че към момента няма непосредствена заплаха за екипажа. Все още не се знае дали корабът е атакуван от йеменски хути, които са разширили обхвата си на действие извън Червено море, или от пирати.

"В този район, потвърждавам, има липса на държавност. Когато възникна проблемът със сомалийските пирати, експерт по сигурността беше казал, че в Сомалия правителството контролира една или две улици около централния район на столицата. Крайбрежните държави, които са най-близо, трябва да осигуряват безопасността на корабоплаването и да оказват съдействие. В случая не го виждаме Това е проблем на международната общност", заяви капитан Димитър Димитров от Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани.

Според арабиста професор Владимир Чуков в тази зона хутите се опитват да разширят периметъра на действията си, нападайки търговски кораби. По този начин целят да превърнат зоната в "морска Газа".

"Хутите са просто неконтролируеми. В момента, в който те бъдат притиснати отвръщат със същото. Веднага атакуват нашия кораб, вземат го на абордаж и го отклоняват към място, което е под контрола на хутите. Най-вече това е Худейда. Има нефтен терминал, който навремето правителството използваше за задоволяване на нуждите на страната. Там сега се настаниха хутите и там си карат всички кораби", каза арабистът проф. Владимир Чуков.

Според капитан Димитров, екипажът на "Руен" не е пренебрегнал мерките за безопасност и е следвал плана за сигурност на кораба.

"Подготовката на екипажите, съм убеден, че е на ниво. Аз участвам все още в подготовката на хора в морския бранш и смея да твърдя, че хората са добре подготвени. Не очаквам такова подценяване", коментира капитан Димитров.

Българското правителство следи ситуацията с похитения кораб.

"Има институции, които са ангажирани, както знаете, обикновено там трябва повече тишина, за да се проведат преговори. Има неяснота как ще се развият нещата през следващите 1-2 дни", заяви премиерът Николай Денков.

"Направено е необходимото, за да бъде предадена информацията на всички партньори и институции, на които ще разчитаме да окажат съдействие", каза Мария Габриел.

Според експерти, ако се окаже, че нападението на кораба "Руен" е пиратско, следват преговори между похитителите и застрахователната компания. Това по-всяка вероятност ще доведе до скок на застраховките за корабоплаването в Арабско море.

Екип на БНТ Варна

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Илиев пред БНТ за ареста в Спортното министерство: При нас няма място за рекети
Димитър Илиев пред БНТ за ареста в Спортното министерство: При нас няма място за рекети
Американският волейболен отбор Пинакъл е в София за серия от контролни мачове по покана на ВК Левски
Американският волейболен отбор Пинакъл е в София за серия от контролни мачове по покана на ВК Левски