НОВИНИ

Испанските власти спасиха 262 мигранти край Канарските острови

Спасителната акция става на фона на дискусии за овладяването на миграцията на европейските лидери в Гранада

испанските власти спасиха 262 мигранти канарските острови
bnt avatar logo
от БНТ
16:31, 06.10.2023
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Испанските власти спасиха 262 мигранти край Канарските острови. Акцията става на фона на срещата на европейските лидери в Гранада, където една от основните теми е овладяването на мигрантския натиск към Стария континент.

Бреговата охрана е спасила мигрантите, разпределени в три лодки, докато са се опитвали да достигнат бреговете на Канарските острови тази сутрин.

Опитите за достигане на Испания по море зачестиха през последните месеци. Тази година Италия и Испания изразиха безпокойство във връзка засилващия се наплив на нелегални мигранти към техните острови в Средиземно море или Атлантическия океан. Мадрид заяви, че не може да се справи с нелегалната имиграция без помощта на Европейския съюз.

Властите в Тунис са задържали над 2500 мигранти при мащабна акция

Испанските служби за спешна помощ съобщиха, че са настанили 103-ма от 262-та спасени мигранти на остров Ел Йеро, най-западния и най-малкия от Канарските острови, който само през последните шест дни е приел над 1200 мигранти.

Здравната служба на Ел Йеро, който има само 11 000 жители, не смогва да се справи с работата всеки път, когато на пристанището пристигне лодка с мигранти, заяви ръководителят на регионалното правителство на Канарските отрови Фернандо Клавихо.

Мигрантите са от района на Субсахарска Африка, съобщиха от службата за спешна помощ.

Пристигналите по море в Испания мигранти са се увеличили с една пета от началото на годината в сравнение със същия период на миналата, като повече от 3500 души са достигнали Канарските острови миналия месец на фона на по-мекото време и по-спокойното море, сочат официални данни.

Седемте острова от атлантическия архипелаг се превърнаха в основна цел за мигрантите, които се опитват да стигнат до Испания. Други се опитват да прекосят Средиземно море и да се доберат до континенталната част на страната, отбелязва Ройтерс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Германия обърка нощна музейна обиколка с фенерчета с кражба
Полицията в Германия обърка нощна музейна обиколка с фенерчета с кражба
Български "Спартан" излетя към Ереван за спасителна мисия
Български "Спартан" излетя към Ереван за спасителна мисия