НОВИНИ

Иван Кондов в Брюксел: Бърза евроинтеграция за РСМ само след изпълнение на ангажиментите

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:24, 22.05.2023
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Снимка: МВнР
Слушай новината

По-бърза интеграция за Северна Македония в ЕС може да има, когато страната изпълни всички ангажименти, включително промяната на Конституцията, и спазва човешките права. Това каза в Брюксел служебният външен министър Иван Кондов след среща на министрите на външните работи от ЕС, в която участваха и колегите им от страните от Западните Балкани.

На срещата някои от европейските външни министри са настояли ускоряване на процеса на присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС. Според българския външен министър, за да стане това Скопие първо трябва да изпълни поетите ангажименти. Кондов е разговарял с македонския си колега Буяр Османи и двамата са обсъдили изявлението на премиера на страната Димитър Ковачевски, който сравни говоренето на София за Скопие с това на Русия за Украйна.

Премиерът на Северна Македония публично нападна България на международен форум

“Разговаряхме съвсем накратко. Поговорихме по въпросите, които ни интересуват. Той се опита да обясни, че де факто изказването на министър-председателя е било свързано с конкретни политици, а не по принцип с политиката на България, но аз му поставих въпроса защо при това положение е била посочена България, а не конкретният политик, който те са визирали”, заяви Иван Кондов - служебен министър на външните работи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение със сила 4,6 е регистрирано в Румъния
Земетресение със сила 4,6 е регистрирано в Румъния
Винисиус няма намерение да напуска Реал въпреки обидите на расистка основа
Винисиус няма намерение да напуска Реал въпреки обидите на расистка основа