НОВИНИ

Изборите в Русия: "Единна Русия" печели парламентарния вот

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:13, 20.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Партията "Единна Русия" запазва мнозинството си в 450-местния руски парламент.

Подкрепящата президента Владимир Путин партия печели близо 48 процента от гласовете при преброени 64 на сто от бюлетините. Това показват данни на Централната избирателна комисия след приключването на тридневното гласуване на парламентарните избори в Русия. Опозицията сигнализира за изборни измами в цялата страна.

Членове и симпатизанти на "Единна Русия" празнуваха победа, веднага след оповестяването на първите резултати от парламентарните избори. Въпреки дъжда, активисти на пропрезидентската партия излязоха по улиците на руската столица.

На фона на въгласи "Путин" и "Победа" кметът на Москва Сергей Собянин се качи на сцената в централата на партията за поздравителна реч.

"Днес приключиха най-важните избори, които ще определят съдбата на нашия град, съдбата на нашата страна, нейната стратегия за развитие, суверенитет, икономика и социална защита на гражданите", каза Сергей Собянин, кмет на Москва.

Собянин изтъкна, че избирателната активност в Москва е била безпрецедентно висока - около 50% от имащите право на глас са отишли до урните.

На второ и трето място са Комунистическата партия на Русия и дяснопопулистката Либерално демократична партия на Владимир Жириновски. Двете формации, заедно с останалата на четвърта позиция "Справедлива Русия" са смятани за лоялни към системата.

Подкрепата за управляващата партия намалява в сравнение с парламентарните избори през 2016 година, когато “Единна Русия” спечели 54 процента. Анализатори обясняват този резултат с понижаващия се стандарт на живот в страната, но също и с кампанията на поддръжници на излежаващия присъда опозиционен Алексей Навални.

Независимите наблюдатели от неправителствената организация "Голос" сигнализират, че е имало нередности при гласуването в цялата страна, много от които са документирани със снимки или видеозаписи. На тези избори имаше възможност да се гласува онлайн, както направи самият Владимир Путин. Той продължава да е в самоизолация заради много заразени с коронавируса в близкото му обкръжение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последен телевизионен диспут преди изборите в Германия
Последен телевизионен диспут преди изборите в Германия
Взрив в жилищен блок във Варна - какви са версиите?
Взрив в жилищен блок във Варна - какви са версиите?