НОВИНИ

Кирил Вътев за протеста на фермерите: Това не е лицето на българското земеделие

Исканията на протестиращите са неоснователни, смята земеделският министър

bnt avatar logo
от БНТ
14:04, 30.11.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Кирил Вътев земеделски министър
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Министърът на земеделието Кирил Вътев определи исканията на протестиращите днес земеделци като неоснователни и заяви, че те на практика протестират срещу българското и европейското законодателство.

Според Кирил Вътев министерството е изпълнило всички ангажименти към земеделците и дори е договорило допълнителна помощ за тях.

"Това не е лицето на българското земеделие и животновъдство. Тези, които са на пазара и успяват, не са тук. Освен това, ако разгледате по-близо кадрите, ще видите лица на хора, които нямат нищо общо със земеделието. Аз ще продължа да спазвам законодателството.

Абсолютно всичко по закон и по регламент е изпълнено. И този протест протестира срещу българското и европейското законодателство. Исканията не са основателни и всъщност ние сме изпълнили доста над техните искания с тази допълнителна помощ за енергийните разходи, която сме внесли за нотификация.

Всичко, което по закон се полага е изплатено. Има една помощ за дребни преживни животни, за която сме качили график и тя ще се изплати от утре до понеделник.

Всичко, което трябва да бъде изплатено до момента по закон и по регламент е изплатено. Извоювали сме 30 000 евро над допустимия праг от 250 000 евро, който е заради войната в Украйна и това е еднократна помощ за целия период.

До момента няма регламент, който да е за 2023 или 2024. С другите 4 погранични страни - Румъния, Унгария, Словакия и Полша, ще настояваме за 2024 отново да има помощ заради войната в Украйна, но това е европейски регламент - най-висшият регламент, с който се съобразяваме всички", заяви Вътев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отиде си проф. Ивайло Знеполски
Отиде си проф. Ивайло Знеполски
Отлична оценка за волейболните национали под 18 г. след лагера в София
Отлична оценка за волейболните национали под 18 г. след лагера в София