НОВИНИ

Кои ще са победителите в 81-вото издание на кинофестивала във Венеция?

звезди холивуд превземат филмовия фестивал венеция
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:55, 06.09.2024
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Международният филмов фестивал във Венеция ще раздаде отличията си на церемония на 7 септември - събота, предадоха осведомителните агенции.

Френската актриса Изабел Юпер и оглавяването от нея жури се събират, за да връчат отличието "Златен лъв" за най-добър филм, както и останалите призове на форума.

След десетдневна надпревара ще стане ясен носителят на тазгодишния "Златен лъв", присъден през 2023 г. на "Клети създания" на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос, отбелязва АФП. В конкурсната програма бяха представени 21 заглавия тази година.

Първият пълнометражен филм на английски език на испанския режисьор Педро Алмодовар и с участието на Тилда Суинтън и Джулиан Мур - "Съседната стая", беше сред продукциите, привлекли най-голям интерес на международната критика по време на форума, припомня АФП.

В надпреварата за "Златен лъв" са също продължението на "Жокера" на Тод Филипс - "Жокера: Лудост за двама" с Лейди Гага и Хоакин Финикс; биографичният филм за оперната прима Мария Калас - "Мария", с Анджелина Джоли и режисиран от Пабло Лараин; Babygirl на режисьорката Халина Рейн, с Никол Кидман в главната роля; Queer на Лука Гуаданино и с Даниъл Крейг и др.

Освен наградата за най-добър филм "Златен лъв", журито присъжда още серия от награди, след които две отличия "Сребърен лъв" - за режисура и Гран при, купите "Волпи" за най-добър актьор и актриса, наградата за млад актьорски талант.

На червения килим във Венеция тази година дефилираха доста холивудски звезди, сред които Анджелина Джоли, Лейди Гага, Брад Пит и Джордж Клуни, Никол Кидман.

Кинофестивалът във Венеция е смятан за първа спирка към наградите "Оскар".

Във финалната вечер на форума ще бъде и световната премиера на "Хоризонт: Американска сага - глава 2" на Кевин Костнър, като той не е част от конкурсната програма, отбелязва АП. Костнър е режисьор, съсценарист и продуцент на филмите. Той е в актьорския състав, в който влизат също Сиена Милър, Сам Уортингтън, Ела Хънт, Джовани Рибизи и Люк Уилсън.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое си осигури услугите на уругваец
Берое си осигури услугите на уругваец
Денят на Съединението е урок по достойнство, сила и мъдрост, каза вицепрезидентът Илияна Йотова
Денят на Съединението е урок по достойнство, сила и мъдрост, каза вицепрезидентът Илияна Йотова