НОВИНИ

Колко време е необходимо, за да бъдат измерени размерите на Паметника на Съветската армия?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
21:00, 16.08.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Около съдбата на Паметника на съветската армия в центъра на София все още има въпросителни. Въпреки че беше дадена зелена светлина за премахването му, от областната управа на София не се ангажират със срок за това. Част от изтъкнатите причини са чисто административни, но и технически, като например, че не се знаят размерите на паметника, а това отнема време. Заради тези думи на областната администрация двама души решиха сами да направят измерването му.

Двама университетски преподаватели. В този случай действали от позицията на граждани, които искат час по-скоро Паметникът на съветската армия да бъде махнат.

доц. Стелиян Димитров: Персонално мен ме провокира твърдението, че са загубени документите и не се знае колко голям е паметникът, какви са му размерите и т.н., което щяло да забави процедурата по неговото премахване. За целта използвахме една изключително нова, иновативна съвременна технология, която се базира на лазерно сканиране. Ние сме осигурили данните, които могат да се ползват за всичко без геоложкото изследване.И всъщност го направихме буквално за 15 минути. Геодезическа 3Д снимка с всички размери, всички елементи, които външно се виждат, не само на паметника, а на района около него.

Виждат се включително палатките на хората, които пореден ден охраняват паметника и не желаят той да бъде на преместен.

Христо Колев, "Левицата": Една седмица вече сме тук, всеки ден 24 часа, на смени се въртим.

Районният кмет обаче възнамерява да прекрати този тип палатков протест, тъй като в разрешението за него не били вписани палатки.

Трайчо Трайков, кмет на район "Средец": В него изрично е написано, че се забранява поставянето на палатки, шатри и други преместваеми съоръжения.

За целта е информирал дирекция "Сигурност". В лагера обаче тази новина не среща разбиране.

Виктор Йочев, "Левицата": Трайков подхожда с двоен стандарт към палатковите лагери. Във времето, когато бяха протестите през 2020 г. палаткови лагери на негови територии имаше и на Орлов мост, и на Триъгълника на властта. Тогава той беше с тези протести, тогава не му пречеха.

Другата цел на кмета на района е около паметника да бъде поставена ограда. Тъй като по думите на Трайков паметникът е опасен от години.

Трайчо Трайков, кмет на район "Средец": Ние направихме протокол с предписание за актуалното му състояние, което можете да си представите с течение на годините не става по-добро, става по-лошо.

А кога може да се пристъпи към демонтаж все още не може да бъде уточнено. От областната администрация отказаха разговор по въпроса. Не стана ясно и дали изобщо са разбрали, че някой вече е измерил паметника вместо тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общо 13 момичета и момчета ще представят България на eвропейското първенство по бокс за ученици в Марибор
Общо 13 момичета и момчета ще представят България на eвропейското първенство по бокс за ученици в Марибор
Треньорът на Апоел Беер Шеева: Левски е силен отбор, но се надяваме на добър резултат
Треньорът на Апоел Беер Шеева: Левски е силен отбор, но се надяваме на добър резултат