НОВИНИ

Комисията за защита от дискриминация със становище относно зеления сертификат

комисията защита дискриминация становище относно зеления сертификат
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:14, 22.10.2021
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
Слушай новината

Непритежаването на сертификат за преболедуване или притежаването на сертификат за ваксинация, в който се посочва ваксина срещу COVID-19, не следва да е предварително условие за ограничаване повече от необходимото на достъпа до услуги, свободното движение, упражняване правото на труд и други права, защитени от закон.

Това се казва в становище на Комисията за защита от дискриминация във връзка с приетите нови мерки на национално ниво. Комисията обръща внимание и препоръчва да се спазват антидискриминационното законодателство и принципът на равно третиране.

КЗД подчертава, че за да се избегне дискриминация на тези, които не са ваксинирани, държавата в лицето на компетентните органи следва да гарантира универсални, достъпни, навременни и щадящи мерки, които да не предизвикват особена тежест за гражданите както от финансово или социално, така и от времево или друго естество, различно от обикновените ограничения, които гражданите търпят в ежедневието си при създадената обстановка.

КЗД препоръчва на министъра на здравеопазването да преразгледа и прецизира заповедта си максимално, с цел обхващане на всички или почти всички групи граждани или ситуации.

Цялото становище вижте ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпийският шампион отстъпи световната титла в гимнастиката
Олимпийският шампион отстъпи световната титла в гимнастиката
Националките ни по бокс се качиха на лагер на Белмекен
Националките ни по бокс се качиха на лагер на Белмекен