Комисията за защита от дискриминация със становище относно зеления сертификат

от БНТ
16:14, 22.10.2021
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
комисията защита дискриминация становище относно зеления сертификат
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Непритежаването на сертификат за преболедуване или притежаването на сертификат за ваксинация, в който се посочва ваксина срещу COVID-19, не следва да е предварително условие за ограничаване повече от необходимото на достъпа до услуги, свободното движение, упражняване правото на труд и други права, защитени от закон.

Това се казва в становище на Комисията за защита от дискриминация във връзка с приетите нови мерки на национално ниво. Комисията обръща внимание и препоръчва да се спазват антидискриминационното законодателство и принципът на равно третиране.

КЗД подчертава, че за да се избегне дискриминация на тези, които не са ваксинирани, държавата в лицето на компетентните органи следва да гарантира универсални, достъпни, навременни и щадящи мерки, които да не предизвикват особена тежест за гражданите както от финансово или социално, така и от времево или друго естество, различно от обикновените ограничения, които гражданите търпят в ежедневието си при създадената обстановка.

КЗД препоръчва на министъра на здравеопазването да преразгледа и прецизира заповедта си максимално, с цел обхващане на всички или почти всички групи граждани или ситуации.

Цялото становище вижте ТУК.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Олимпийският шампион отстъпи световната титла в гимнастиката
Олимпийският шампион отстъпи световната титла в гимнастиката
Националките ни по бокс се качиха на лагер на Белмекен
Националките ни по бокс се качиха на лагер на Белмекен