НОВИНИ

Конференцията за бъдещето на Европа започна в Страсбург днес

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:45, 17.10.2021
Чете се за: 01:37 мин.
По света
европейски съюз история мир единство кризите първа част
Слушай новината

200 граждани, избрани на случаен принцип, от всички държави на Европейския съюз дебатираха вчера и днес в Страсбург въпроси, свързани с ролята на ЕС в света, справянето с миграцията и сигурността.

Събитието е част от Конференцията за бъдещето на Европа, която ще продължи до другата година. Сред участниците в пленарната сесия в Страсбург имаше и петима българи.

Конференцията за бъдещето на Европа е най-мащабното събитие с участието на граждани, организирано някога от евроинституциите. Целта е да бъде чут гласът на хората, които могат да изразят своите позиции по различни въпроси на онлайн платформа и на живо - в граждански дискусионни панели.

Следващите дискусии ще бъдат онлайн през ноември, а третият, заключителен цикъл от срещи ще се проведе в няколко европейски града - Дъблин, Флоренция, Варшава и Маастрихт през декември и януари.

Догодина, по време на френското председателство на ЕС, ще има пленарна сесия на Конференцията. В нея ще участват евродепутати, депутати от националните парламенти, представители на другите институции. Участие ще вземат и част от гражданите, които ще бъдат органът, който ще изготви заключенията от цялата поредица дискусии.

Очаква се да бъде направен списък от исканията на гражданите, които институциите да вземат под внимание и се опитат да изпълнят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Производители: Хлябът и рибата поскъпват заради цената на тока, настояваме за 9% ДДС върху основните храни
Производители: Хлябът и рибата поскъпват заради цената на тока, настояваме за 9% ДДС върху основните храни
Боряна Калейн покори Румъния
Боряна Калейн покори Румъния