Кристалина Георгиева: Необходимо е осигуряване на ваксини по-бързо във всички точки на света

от БНТ , Източник: БГНЕС
11:27, 27.02.2021
Чете се за: 05:57 мин.
По света
кристалина георгиева пълно съгласие ваксините
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Необходимо е международно взаимодействие за ускоряване на производството и осигуряването на ваксини по-бързо във всички точки на света. Това заяви Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Тя участва на виртуална среща на министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20.

Кристалина Георгиева коментира процеса на ваксиниране. Според нея, благодарение на него, световната икономика е в процес на възстановяване.

"Тези от нас, които бяха на срещата в Рияд преди около година, не са забравили първите предупредителни сигнали за това, което последва — неизброими човешки трагедии и дълбока рецесия. Днес, благодарение на напредъка в процеса на ваксиниране и вашата стабилна и решителна парична политика и фискални действия, световната икономика е в началото на своето възстановяване. Перспективите за растеж за тази година, подсилен от значителните по размер допълнителни стимули в някои от големите икономики, са за ръст на световната икономика, който може да надвиши дори 5.5 процента, който прогнозирахме през януари. Въпреки това несигурността остава изключително висока, тъй като тепърва предстои ваксините да ни помогнат да преодолеем нови вълни на инфекции и мутации на вируса" допълни Кристалина Георгиева.

Според нея това, което може в най-голяма степен да подпомогне възстановяването на световната икономика, е ускоряването на темпа на ваксиниране в целия свят.

"Второ, решимост за предоставянето на животоспасяваща помощ на компаниите и домакинствата, според възможностите и условията в отделните страни, докато изходът от кризата не стане необратим. Необходимо е да бъдем подготвени и за рисковете и евентуалните нежелани последици на постепенното оттегляне на политическите мерки за подкрепа, което вероятно ще доведе до повишаване на фалитите и финансовите сътресения, включително и извънредно висока волатилност на финансовите пазари", отбеляза Кристалина Георгиева.

Управляващият директор на Международния валутен фонд призова Г-20 за борба с опасното раздалечаване в икономиките на страните.

"Започва да се очертава опасно раздалечаване както между, така и в рамките на отделните икономики. На възникващите пазари и в развитите страни, с изключение на Китай, до 2022 година прогнозираме загуби на доход на глава от населението до 22 процента спрямо 13 процента в развитите икономики. Прогнозираме също така, че само половината от страните, които преди кризата бяха в процес на сближаване на равнищата на доходите с тези на развитите страни, ще продължат да следват тази траектория на развитие в периода 2020-2022 година. В рамките на отделните страни най-тежко засегнати от загубата на работни места бяха младите хора, нискоквалифицираните и жените", заяви Кристалина Георгиева.

Тя е категорична, че е необходимо повишаване на подкрепата за уязвимите страни.

"В сътрудничество със Световната банка работим с държавите за осъществяването на решителни реформи за повишаване на прозрачността и устойчивостта на дълговете и разширяване на преференциалното финансиране. Подкрепяме своевременното и ефективно прилагане на Общата рамка, като първите кандидати за подкрепа са Чад, Етиопия и Замбия. В момента обмисляме и евентуално удължаване на инициативата за временно преустановяване на обслужването на дългове. Необходимо е да използваме всички инструменти, с които разполагаме. Окуражена съм от нарастващата подкрепа за новото разпределение на Специалните права на тираж (Special Drawing Rights, SDR), като инструмент за повишаване на резервите на всички държави членки, съгласно принципите на прозрачност и отчетност. Обнадеждена съм и от призивите за допълнителен механизъм, който позволява на по-богатите държави да оказват подкрепа на страните с ниски доходи, посредством заеми чрез преотстъпване на част от правата си на специален тираж. Имаме готовност да представим на държавите членки солидно обоснована оценка на нуждите от резерви в дългосрочен план и условията за тяхното осигуряване", добави Кристалина Георгиева.

Тя засегна темата и за огромната заплаха, свързана с изменението на климата и бе категорична, че са необходими политики и подкрепа от страна на Фонда, както и убедителни и решителни действия.

"На последно място, позволете ми да спомена необходимостта от синхронизиране на използването на публични средства, с целта за изграждането на устойчиво на измененията на климата, цифрово и приобщаващо бъдеще. Категорично подкрепяме предложението на председателството относно глобалните рискове, произтичащи от изменението на климата и въвеждането на екологичното данъчно облагане. Ще изиграем своята роля в областите, в които разполагаме със солидна компетентност, като интегрирането на климата в политиките за публичните приходи и разходи, свързаните с изменението на климата рискове за финансовата стабилност и данни. Окуражена съм и от новия тласък за модернизиране на международната данъчна система за по-доброто й адаптиране към икономиките на 21-ви век, включително в подкрепа на целта за приобщаващо развитие", каза още Кристалина Георгиева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тайгър Уудс е с "приповдигнат дух" и се възстановява след катастрофата
Тайгър Уудс е с "приповдигнат дух" и се възстановява след катастрофата
Криминалисти от МВР излязоха на протест
Криминалисти от МВР излязоха на протест