НОВИНИ

Лекари от Карлово не искат трета доза ваксина заради срока ѝ на годност

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 06.10.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Още
Слушай новината

Лекари и стоматолози в Карлово отказват да си поставят трета доза на ваксината "Пфайзер", тъй като в момента се предлага само от тази, която е със срок на годност до септември. Те се опасяват, че това е биологичен продукт и удължаването на срока на годност може да доведе до риск за здравето.

Стоматолозите в Карлово бяха първите, които се имунизираха срещу COVID-19 с "Пфайзер" през февруари. А сега вече е време и за трета доза. Преди дни с голямо учудване научили, че има заповед на министъра на здравеопазването за удължаване срока на годност на ваксината с още три месеца.

"Фирмата подхожда като истинска фирма, тя казва, ако са спазени всички условия на съхранение, само че в писмото, което разпратено е написано, че новият срок важи за флакони, които са произведени след 10 септември и ново изречение, че би могло да се използва и флакон, който е произведен преди 10 септември. Аз не оспорвам дали ваксината ще е годна или не, аз не съм сигурен в начина, по който тя е съхранявана", заяви д-р Иван Моллов, стоматолог.

От РЗИ-Пловдив обясниха, че ваксините са съхранявани правилно и не трябва да има никакви опасения. Срокът на годност е удължен с 3 месеца за всички ваксини на "Пфайзер", които са произведени след юни 2021 г. и до март 2022 г. Министерството на здравеопазването разполага с писмо от фирмата производител и разрешение от Агенцията по лекарствата и Европейската комисия по лекарствата.

"От март 2022 г. самите флакони ще си бъдат с фиксиран удължен срок на самия флакон 9 месеца, а не както беше досега 6. Това се отнася за ваксините, които са съхранявани във фризери на -70 градуса. Тази ваксина по никакъв начин не е компрометирана", заяви д-р Милена Панайотова от РЗИ-Пловдив.

Основният ваксинационен пункт в Карлово е Общинският медицинския център. Управителят посочи, че Министерството на здравеопазването и РЗИ организират ваксинационния процес и изрази опасение кой ще носи отговорност, ако има усложнения след поставянето на трета доза от ваксината на "Пфайзер", чийто срок на годност бе до края на септември.

"Съхранението на ваксините става само в рамките на 5 дни при нас. Ние комуникираме с много обикновени хора. Те казват вие сте тези, които ни дадохте гаранция, вие се длъжни да ни предупреждавате за каквато и да било по отношение на ваксинацията, така ако нещо се случи като крайно ние ще носим отговорност като лекари, които сме поставили ваксината", заяви д-р Атанас Юнаков - управител на Медицински център в Карлово.

"Пфайзер" е най-предпочитаната ваксина срещу COVID-19 в Карлово и района. До момента са ваксинирани 5000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчиха Нобеловата награда за химия
Връчиха Нобеловата награда за химия
Контузената Мими Христова не се яви на мача за световния бронз
Контузената Мими Христова не се яви на мача за световния бронз