НОВИНИ

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев предаде поста си след 11 години начело

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:55, 14.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев предаде поста си след 11 години начело.

Предизвестено бившият премиер на Швеция Стефан Льовен беше избран за председател на ПЕС. Сергей Станишев беше изпратен от социалистите с аплодисменти и ставане на крака. В своето слово Станишев изтъкна, че в момента Европа очаква социални решения и за следващата година е необходим пакет от мерки както за хората, така и за производствата. Новият председател на ПЕС постави акцент върху солидарността.

Социалистите приеха и резолюция, с която казват, че е необходим закон за бедността и че не трябва най-бедните да плащат последствията от войната. Обявиха се и за България в Шенген.

Вижте още в прякото включване на Милена Кирова.

В емоционална реч Станишев отчете, че оставя партията на европейските социалисти по-голяма, по-единна и готова да поеме кормилото на Европа.

"Никога не съм си и мечтал, че някой ден ще стана лидер на цялото европейско социалдемократическо семейство. Още си спомням 2011 година, когато стоях пред вас за пръв път в качеството си на президент на ПЕС и си спомням вълнението и мога да ви кажа - още е тук. Още чувствам как сърцето ми бие силно. И винаги приемах тази работа като привилегия, чест и отговорност. И както знаете сърцето бие винаги отляво", заяви Сергей Станишев, президент на ПЕС.

Наследникът на Станишев - Стефан Льовен, направи лична изповед. Израснал в сиропиталище и по-късно осиновен, той изтъкна колко е важна солидарността за обществото.

"Мирът трябва и ще означава надежда за вяра в бъдещето. В трудни времена гражданите ще изискват отговори и решения. Отговори за нашата сигурност, за климата, цените на енергията, сигурността на работните места и равни възможности", каза Стефан Льовен, избран за председател на ПЕС.

ПЕС е в добра кондиция за новите предизвикателства, убеден е Сергей Станишев.

"За съжаление всяка война - тя е отрицание на всичко, за което социалдемократите и социалистите стоят. Мирът е върховна ценност и право на всеки човек. Аз чувам твърде много разговори за военна победа и не достатъчно дискусии за това как да спрем тази лудост, да спрем убиването на хора всеки ден със стотици и хиляди и от двете страни", каза още Сергей Станишев.

От ПЕС поставят като свой приоритет изборите за Европейски парламент през 2024 година, но и всеки парламентарен вот в отделните държави.

Снимки: ПЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина актьорът Роби Колтрейн, изиграл Хагрид от Хари Потър
Почина актьорът Роби Колтрейн, изиграл Хагрид от Хари Потър
Владимир Зографски: Моите цели са да правя добри скокве и да постигам стабилни резултати
Владимир Зографски: Моите цели са да правя добри скокве и да постигам стабилни резултати