Хотелиери и ресторантьори очакват до 5000 работници, но намирането на подготвени служители става все по-трудно
Преди старта на зимния сезон в курорта Банско и района има глад за работници в хотелиерския и ресторантьорския бранш. Търсят се между 4000 и 5000 служители на различни позиции. Най-трудно се намират добре подготвени млади кадри, които да заемат позиции, изискващи пряка комуникация с клиенти. Досега проблемът се решаваше с наемане на работници от страни като Индия и Непал.
В тази механа в Банско през зимния сезон ще работят основно хора в пенсионна възраст.
Юлия Попова – собственик на ресторант и къща за гости: "По отношение на младите хора има един спад на търсене. Наблюдавам тази разлика във времето… Няколко са факторите. Всичко започва в семейството – знаете, трудовите навици там се създават… Може би младите са по друг начин ориентирани и естествено не можем да избегнем да кажем, че автоматизацията оказва голямо влияние… Дигиталният свят им се отрази доста негативно в това отношение – хората спряха да общуват."
А в този хотел вече обучават хора за предстоящия сезон. Разчитат и на персонал, който през лятото е работил на морето. През последните години Банско се налага и като целогодишна дестинация, което помага за задържането на повече работници.
Димитър Колев – генерален мениджър на хотелски комплекс: "За сезона трябва подготовка на тези кадри и за сезона да имаме едни високи стандарти, които да бъдат изпълнявани за един отличен продукт… Различните поколения също по различен начин трябва да се мотивират и това е много важно. Трябва да залегне в бъдеще за поколенията, че това е от значение – различните поколения реагират различно на различен вид мотивация."
В туристическия бизнес има свободни позиции почти във всички звена.
Димитър Колев – генерален мениджър на хотелски комплекс: "В момента текат нормалните процеси по набиране на персонал – търсят се камериерки, администратори, хора, обслужващи в ресторанта, бармани, сервитьори, терапевти в спа центровете и, разбира се, средноизпълнителски и висш управленски екип… Очаквам през декември в спа центъра ни да назначим терапевти от Азия, което е добро за продукта. Работим с украински служители, но гръбнакът на персонала е тук – от района."
Хотелите и ресторантите в подножието на Пирин са готови за официалното преминаване към еврото. Препоръчват на клиентите си в новогодишната нощ да се възползват от възможността за плащане с карти, за да бъдат по-спокойни.
Вижте повече в прякото включване на Владислава Миланова
Моите въпроси за €: Ако след 1 януари внеса левове през банкомат, ще имам ли такси?
Купуваме по-евтини портокали и ябълки, плащаме по-скъпо за картофи и кашкавал
Предколедни намаления - реални ли са отстъпките и как да се предпазим от измами?
Кризата в шивашкия бранш в Русе – фабрики затварят, стотици остават без работа
Сарафов разпореди проверка на работата на прокуратурата в Плевен по делото за смъртта на Сияна