ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Липса на кадри в Банско преди старта на зимния сезон

bnt avatar logo от БНТ , Репортер: Владислава Миланова
A+ A-
Чете се за: 03:12 мин.
Регионални

Хотелиери и ресторантьори очакват до 5000 работници, но намирането на подготвени служители става все по-трудно

Снимка: илюстративна
Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
Слушай новината

Преди старта на зимния сезон в курорта Банско и района има глад за работници в хотелиерския и ресторантьорския бранш. Търсят се между 4000 и 5000 служители на различни позиции. Най-трудно се намират добре подготвени млади кадри, които да заемат позиции, изискващи пряка комуникация с клиенти. Досега проблемът се решаваше с наемане на работници от страни като Индия и Непал.

В тази механа в Банско през зимния сезон ще работят основно хора в пенсионна възраст.

Юлия Попова – собственик на ресторант и къща за гости: "По отношение на младите хора има един спад на търсене. Наблюдавам тази разлика във времето… Няколко са факторите. Всичко започва в семейството – знаете, трудовите навици там се създават… Може би младите са по друг начин ориентирани и естествено не можем да избегнем да кажем, че автоматизацията оказва голямо влияние… Дигиталният свят им се отрази доста негативно в това отношение – хората спряха да общуват."

А в този хотел вече обучават хора за предстоящия сезон. Разчитат и на персонал, който през лятото е работил на морето. През последните години Банско се налага и като целогодишна дестинация, което помага за задържането на повече работници.

Димитър Колев – генерален мениджър на хотелски комплекс: "За сезона трябва подготовка на тези кадри и за сезона да имаме едни високи стандарти, които да бъдат изпълнявани за един отличен продукт… Различните поколения също по различен начин трябва да се мотивират и това е много важно. Трябва да залегне в бъдеще за поколенията, че това е от значение – различните поколения реагират различно на различен вид мотивация."

В туристическия бизнес има свободни позиции почти във всички звена.

Димитър Колев – генерален мениджър на хотелски комплекс: "В момента текат нормалните процеси по набиране на персонал – търсят се камериерки, администратори, хора, обслужващи в ресторанта, бармани, сервитьори, терапевти в спа центровете и, разбира се, средноизпълнителски и висш управленски екип… Очаквам през декември в спа центъра ни да назначим терапевти от Азия, което е добро за продукта. Работим с украински служители, но гръбнакът на персонала е тук – от района."

Хотелите и ресторантите в подножието на Пирин са готови за официалното преминаване към еврото. Препоръчват на клиентите си в новогодишната нощ да се възползват от възможността за плащане с карти, за да бъдат по-спокойни.

Вижте повече в прякото включване на Владислава Миланова

Последвайте ни

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?