НОВИНИ

Лодка с мигранти потъна край Канарските острови

лодка мигранти потъна канарските острови
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:02, 03.02.2022
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Един мигрант е загинал, а най-малко 16 други са в неизвестност, след като лодка с мигранти потъна край бреговете на Канарските острови в Испания.

Четиридесет мигранти бяха спасени при операция на испанските власти в сряда - включително един, евакуиран с хеликоптер. Длъжностните лица са открили тялото на един човек и продължили да издирват останалите.

"Шестнадесет души паднаха в морето, според показанията на свидетели", заяви за АФП говорител на автономната област Канарски острови.

Спасителната операция се е провело на 35 км южно от остров Фуертевентура в Атлантическия океан.

По данни на Министерството на вътрешните работи на Испания през миналата година над 39 000 души са се опитали да стигнат нелегално до страната. Над 20 000 души, които са използвали лодки, за да стигнат до Канарските острови.

В същото време най-малко 1255 души са загинали при опити за преминаване на мигранти - най-високата бройка, откакто Международната организация по миграция на ООН започна да събира данни през 2014 г.

В доклад на испанската неправителствена организация Caminando Fronteras обаче се посочва, че през 2021 г. броят на смъртните случаи е достигнал 4404. Неправителствената организация добави, че тази цифра е повече от два пъти по-голяма от броя на мигрантите, загинали при опит да преминат от Африка в Испания през 2020 г.

Испания остава един от основните входни пунктове за нелегалните мигранти, които се опитват да достигнат европейска територия.

Снимката е илюстративна

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Според разследващите в Бургас трети човек е помагал на майката и сина, превозвали мигранти
Според разследващите в Бургас трети човек е помагал на майката и сина, превозвали мигранти
Лампард: Ще дам всичко от себе си
Лампард: Ще дам всичко от себе си