НОВИНИ

Любомир Дацов: Необходимо е да има период, през който икономиката да се саморегулира, да се изчисти

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:55, 17.10.2022
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Какво казват финансистите за зимата, която предстои? И какви политически решения трябва да бъдат взети, за да не затънем по-дълбоко в кризата?

Два са основните фактора, които допринасят за по-ниския растеж - намаляване на нетния износ и забавяне на частното потребление заради по-високата инфлация.

"Това, което се случва, не е неестествено за икономистите, макар и неприятно от всяка една гледна точка, тъй като това означава например някой и друг фалит на предприятие, увеличаване на безработицата в определени групи", заяви икономистът Любомир Дацов.

Благоприятно влияние върху икономиката оказва очакваното по-високо правителствено потребление, както и очакваното усвояване на средства по националния план за възстановяване и устойчивост.

"Както виждаме, прогнозата на БНБ не отива на отрицателна територия за следващата година, абсолютно необходимо е да има такъв период, през който икономиката да се саморегулира, да се изчисти", заяви Любомир Дацов.

По думите на Дацов при тези показатели на икономиката и липсата на достатъчно политическа воля, страната ни се отдалечава и от влизане в еврозоната в началото на 2024 година..

"В момента не виждам нито структурни реформи на масата, нито ясни идеи и подкрепа за скоростно влизане", каза още Любомир Дацов.

Данните за прогнозата на растежа са взети от БНБ към 9 септември, не са взети под внимание евентуалните негативни последици от политическата нестабилност в страната, както и евентуалния недостиг на природен газ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФ по плуване застана зад Антъни Иванов след спирането на състезателните му права
БФ по плуване застана зад Антъни Иванов след спирането на състезателните му права
Близките на загиналите в катастрофата с автобус на АМ "Струма" могат да осъдят застрахователите на АПИ за над 2 млн. лв.
Близките на загиналите в катастрофата с автобус на АМ "Струма" могат да осъдят застрахователите на АПИ за над 2 млн. лв.