НОВИНИ

Макрон след встъпването в длъжност: Съзнавам сериозността на нашето време

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:44, 07.05.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Войната и предизвикателствата пред Европа и света бяха част от речта на Еманюел Макрон по повод встъпването му в длъжност като президент на Франция за втори петгодишен мандат. Церемонията беше по-кратка от тази през 2017 г., тъй като на преизбрания държавен глава не се наложи да поема властта от негов предшественик.

Еманюел Макрон влезе в най-голямата зала на Елисейския дворец под звуците на Концерта за обой на Хендел.

Председателят на Конституционния съвет Лоран Фабиюс обяви неговата победа на 24 април срещу крайнодясната Марин Льо Пен.

"На втория тур от изборите събрахте 18 678 639 гласа. Това означава абсолютно мнозинство. Следователно, Конституционният съвет ви обявява за президент на Френската република за петгодишен мандат, който започва на 14 май", заяви Фабиюс.

На Макрон беше връчена огърлицата на Великия магистър на Ордена на Почетния легион. 44-годишният президент е първият държавен глава на Франция през последните 20 години, който получава втори мандат. В речта си той подчерта необходимостта да се действа неуморно.

"Съзнавам сериозността на нашето време, от завръщането на войната в Европа до пандемията, наред с климатичните промени и другите кризи. Рядко пред нашата страна и пред света е имало толкова много предизвикателства", каза Макрон.

Поканените гости бяха около 500 души. Сред тях бившите президенти Никола Саркози и Франсоа Оланд, както и семейството на Макрон, политици, депутати и здравни работници.

Церемонията беше последвана от 21 топовни салюта и от преглед на войскова част в градината на Елисейския дворец.

Очаква се в понеделник, Деня на Европа, в Страсбург Макрон да произнесе реч в Европейския парламент. След това френският президент ще замине за Берлин, за да се срещне с германския канцлер Олаф Шолц и това ще бъде първото му пътуване в чужбина след преизбирането му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екип на БНТ влезе в сърцето на научноизследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий"
Екип на БНТ влезе в сърцето на научноизследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий"
Уотфорд стана втория отбор, който изпадна от Висшата лига
Уотфорд стана втория отбор, който изпадна от Висшата лига