НОВИНИ

Мартин Стоев в "Арена спорт": Носи ми наслада да работя с юноши

мартин стоев арена спорт носи наслада работя юноши
bnt avatar logo
от БНТ
12:49, 12.09.2021
Чете се за: 06:10 мин.
Спорт
Слушай новината

В началото на септември националният отбор на България по волейбол за юноши до 19 г. спечели сребърните медали на световното първенство в Иран.

По този повод първи гост в студиото на "Арена спорт" за новия телевизионен сезон бе селекционерът на младите "лъвчета" Мартин Стоев.

"Момчетата осъзнават със сигурност какво постигнаха. Мисля, че станаха доста известни. Хората ги спират по улицата, поздравяват ги. Явно много хора са гледали представянето ни на световното първенство", започна щастливият треньор.

Стоев сподели и най-специфичното нещо в работата с деца и изграждането им в завършени състезатели.

"Най-трудното е да създадеш състезател. На мен ми се случва за първи път, аз никога не бях работил с деца, с изключение на последните 4 години. Винаги съм работил с професионалисти и със сигурност е по-трудно да работиш с деца и да ги направиш състезатели, отколкото с готови играчи", зави специалистът.

Наставникът на "лъвчетата" коментира и разликата между това да се работи с юноши и мъже.

"Различно е когато се работи с мъже и юноши. Юношите все още няма какво да делят и са много сплотени и са много голям колектив. Те се виждат много често извън залата. При мъжете е по-различно. Там се намесват семействата, съпруги и т.н. Мисля, че е по-лесно да се създаде колектив при децата, отколкото при мъжете", сподели Мартин Стоев.

Селекционерът коментира и финалния мач с Полша, като обърна внимание и на нещата, върху който отборът трябва да работи занапред:

"Отборът на Полша в този мач игра по-силно от нас и технически са малко по-напред от нас. Нашите физически качества може би са по-добри. Но със сигурност настъпи лека умора след изиграването на 10 гейма за два дни. Това нещо, с което не успяхме да се справим е да възстановим момчетата за 12 часа. Върху това ще работим за в бъдеще, защото е важно и пак може да се случи. Отборът на Полша стигна до финала свеж, ние стигнахме доста изморени. Ако се случи пак, трябва да имаме вариант за възстановяване", откровен бе Стоев.

Успехът на националния ни отбор за юноши до 19 г. съвпада и с 30-годишнината от успеха на младежкия национален отбор на България до 21 г. на световното първенство в Кайро през 1991 г. Мартин Стоев сподели пред камерата на "Арена спорт", че още на заминаване към Техеран е вярвал в крайния успех на "трикольорите".

"Допусках го. Аз си го мислех не само заради това. 30 години, аз ставам на 50 години. Отборът ми в Сливница успя да стигне до Суперлигата. Много съвпадения са в една година и вярвах, че ще стигнем до успех и във Иран. Разликата между отборът ни на световното в Кайро и сега е, че тогава ние бяхме отбор до 21 години. Надявам се поне 3-4 от момчетата, дано да са повече, да стигнат до мъжкия националния отбор", зави треньорът.

Мартин Стоев коментира и предстоящия двубой на мъжкия ни национален отбор срещу тима на Германия в осминафиналите на ЕвроВолей 2021.

"Мисля, че нашите момчета днес трябва да дадат всичко от себе си, няма за къде да се пазят, защото това е директна елиминация. Ако бият, после ще му мислят, но трябва абсолютно да се раздадат на 100 процента. Германия, според мен, е преодолим отбор, въпреки че има класни състезатели. Откогато стана трети на световното първенство, отборът на Германия до момента нищо съществено не прави. Шансовете ни довечера са 50 на 50", сподели Мартин Стоев.

Специалистът разкри защо се е захванал да води юношеския ни национален отбор и коментира ситуацията в представителния ни тим.

"Носи ми наслада да работя с юноши, защото покрай сина ми се запознах с тези деца преди 4 години. Видях в тях, че има хляб и дарба и затова се захванах. В мъжкия национален отбор ситуацията е сложна. Темата е много дълбока, защото вече доста години нямаме успех и хората малко или много не са доволни от това, което виждат. Вече загубата не е новина, за съжаление. Не заслужаваме да сме 18-ото място в световната ранглиста, заслужаваме да сме по-напред" каза още Стоев.

За финал треньорът на световните вицешампиони сподели какво още предстои пред него и отборът за следващите 2 години

Първото предизвикателство пред националния отбор за юноши до 19 г. е Балканиада, която е първи квалификационен турнир за европейското първенство догодина, което все още не се знае къде ще бъде. Първите 5 отбора от европейското първенство се класират за световното първенство след две години. Има няколко стъпки до това световно първенство. Пожелавам си да играем на всичките форуми и да завършват достойно пътят, по който са тръгнали". завърши гостуването си в "Арена спорт" Мартин Стоев.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зам.-министърът на МРРБ: Строителството на "Хемус" се е превърнало в илюзия
Зам.-министърът на МРРБ: Строителството на "Хемус" се е превърнало в илюзия
Два наши отбора ще участват на световните ученически игри
Два наши отбора ще участват на световните ученически игри