НОВИНИ

Министър Кондов участва в среща на върха, посветена на борбата срещу "Ислямска държава"

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
22:59, 30.09.2024
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Министър Иван Кондов участва в срещата на министрите на външните работи на Глобалната коалиция за борба с "Ислямска държава". Домакин на срещата беше държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщиха от МВнР. Министерската среща във Вашингтон по покана на държавния секретар на САЩ е юбилейна и е по повод 10 години от създаването на Глобалната коалиция за борба с "Ислямска държава".

"Вече повече от десетилетие Глобалната коалиция срещу "Ислямска държава" играе решаваща роля в победата над терористичната група, където и да действа, и в подкрепа на усилията за стабилизиране в освободените райони“, заяви първият дипломат на България и подчерта, че страната ни остава ангажирана с целта на коалицията да осигури трайно поражение на терористичната групировка.

Иван Кондов открои важността на прилагането на мерки срещу финансирането на тероризма в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, което е от съществено значение за преустановяване на връзката между организираната престъпност и тероризма.

По думите му все по-голямо предизвикателство в днешния свят е разгръщащата се хибридна и информационна война.

"В това отношение е необходим индивидуален подход за конкретни държави и региони. Като външна граница на Европейския съюз, България счита за ключов приоритет антитерористичното сътрудничество с непосредствените съседи на ЕС, особено със страните от Западните Балкани", заяви Иван Кондов и допълни, че трябва да бъдат намерени работещи решения за справяне с първопричините за тероризма.

По-рано през деня министър Кондов проведе среща във Вашингтон и със заместник-подсекретаря по вътрешната сигурност на САЩ Робърт Паскал. Разговорът бе фокусиран върху усилията на България за включване в Програмата за безвизово пътуване, което ще позволи българските граждани да посещават САЩ без визи. Един от основните проблеми пред постигането на тази цел, е високият процент на отказани визи за българи.

Бяха идентифицирани конкретни стъпки, които ще придвижат България напред и ше доведат до спад на отказите за издаване на американска виза. Тези стъпки включват разясняване на специфични особености при кандидатстването за американска виза, както пред индивидуалните кандидати, така и пред туристическите агенции, предлагащи посредничество при кандидатстването за американска виза.

Договорена бе двустранна експертна среща още през октомври, която ще задълбочи координацията между България и САЩ за отпадане на американските визи за български граждани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съд в Афганистан постанови публично бичуване на жена, имала извънбрачна връзка и избягала от дома си
Съд в Афганистан постанови публично бичуване на жена, имала извънбрачна връзка и избягала от дома си
Ахмед Ахмедов: Тази победа е за феновете
Ахмед Ахмедов: Тази победа е за феновете