НОВИНИ

Министър Кондов участва в Трансатлантическата вечеря, давана от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
09:39, 25.09.2024
Чете се за: 03:07 мин.
По света
министър кондов участва трансатлантическата вечеря давана държавния секретар сащ антъни блинкен
Снимка:
Слушай новината

Служебният министър на външните работи Иван Кондов взе участие в Трансатлантическата вечеря, давана от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

"Значението и силата на НАТО се доказа като основополагащ фактор за сигурността в светлината на днешните предизвикателства. Малко хора можеха да предвидят това преди 20 години", подчерта в изказването си пред своите колеги на форума министър Кондов.

Той изтъкна още, че всички страни членки ще бъдат наистина сигурни, когато Украйна стане пълноправен член на НАТО.

В изказването си българският външен министър заяви още, че подсилването на източния фланг на НАТО и засилването на сигурността на региона на Черно море са от огромно значение за сигурността. Той отбеляза и усилията на България в тази насока.

Трансатлантическата вечеря се организира традиционно от държавния секретар на САЩ за външните министри на НАТО и ЕС, в рамките на откриването на годишната сесия на ОС на ООН.

По-рано през деня Иван Кондов разговаря с представители на ръководството на Американския еврейски комитет - една от най-влиятелните еврейски организации в САЩ. Такива срещи с представители на организацията на българския първи дипломат при негови посещения в САЩ се превърнаха в добра традиция през последните години и допринасят за възходящото развитие на отношенията между България и САЩ, за по-нататъшното задълбочаване на диалога и намирането на нови възможности за насърчаване на различни форми на взаимноизгодното ни стратегическо партньорство.

Служебният външен министър имаше възможност да обсъди със събеседниците си както актуалните теми от регионално и глобално значение - като Близкоизточния конфликт и продължаващата война на Русия в Украйна, така и подкрепата на организацията за укрепването на взаимноизгодно сътрудничество със САЩ в ключови области като сигурност и отбрана, търговия и инвестиции, енергийна сигурност и диверсификация, туризъм и насърчаването на контактите между хората.

Иван Кондов запозна представителите на Американския еврейски комитет и с усилията и успехите на страната ни в противодействието на антисемитизма, включително в контекста на конфликта в Газа, приетия през 2023 г. първи Национален план за действие за борба с антисемитизма за периода 2023 - 2027 г., както и изпълнението на ангажиментите ни като пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

Кондов обсъди с тях и други приоритетни за България въпроси като включването в Програмата за безвизови пътувания на САЩ, американската подкрепа за членството на България в ОИСР и подписването на споразумение за социална сигурност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анчелоти: Можем да отбележим във всеки един момент
Анчелоти: Можем да отбележим във всеки един момент
Комо с първа победа в елита на Италия от 21 години насам
Комо с първа победа в елита на Италия от 21 години насам