НОВИНИ

МВР предлага по-строги санкции за нарушителите на пътя - какви са те?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:51, 17.01.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Трима шофьори бяха засечени да се движат по Околовръстния път на София с 240 км/ч. За първите 10 дни на годината над 150 са водачите, управлявали автомобилите си с 200 или над 200 км/ч в този участък, показват данни на мобилните табла на Столичната община.

От МВР предложиха по-високи глоби за превишена скорост и употреба на алкохол зад волана. Предложените промени в наредбата вече са качени за обществено обсъждане. Целта е шофьорите, които създават опасност на пътя, да бъдат санкционирани по-строго. Ако бъдат одобрени на обществено обсъждане, до няколко месеца актуализацията на глобите ще бъде факт.

Анализът показал, че пътнотранспортни произшествия възникват най-често заради употреба на алкохол, непозволено изпреварване и отнемане на предимство, неизползване на обезопасителните системи и най-вече - висока скорост.

"При превишение над 50 км/ч в населено място се отнемат 18 контролни точки, като досега са били 12, предвидени са и по-сериозни наказания при повторност и системност", каза главен инспектор Лъчезар Близнаков, ГД "Национална полиция".

Така новите водачи, които имат по-малък брой контролни точки, могат да останат без свидетелство само след две груби нарушения. През 2022 г. с отнети книжки са на 23 000 шофьори, а над 9300 са заловени да шофират, без никога да са притежавали свидетелство за управление.

"Наредбата е насочена към най-нетолерантните и недобросъвестни шофьори, които допускат нарушения, които не би трябвало да се допускат на пътя", коментира гл. инспектор Близнаков.

Едно от най-грубите нарушения на пътя е шофирането след употреба на алкохол. Затова изменението на наредбата предвижда:

  • 8 точки от талона да бъдат отнети, ако шофьорите бъдат хванати с алкохол в кръвта от 0,5 до 0,8 промила;
  • 12 точки за тези, които са допуснали да шофират с повече от 0,8 промила в кръвта.

Шофьорите одобряват по-строгите санкции, но се притесняват от корупционни практики. Те вече ще бъдат санкционирани и за каране в аварийната лента на магистрала, като промените предвиждат за това нарушение да се отнемат 10 контролни точки. А за неправилно изпреварване, създаващо риск, ще бъдат отнемани 13 вместо досегашните 10 точки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Богатите шофьори плащат по-сурови глоби за нарушения на пътя във Финландия
Богатите шофьори плащат по-сурови глоби за нарушения на пътя във Финландия
Екипът на Бербатов за решението на Апелативния съд: Това не е краят
Екипът на Бербатов за решението на Апелативния съд: Това не е краят