НОВИНИ

Още 4 области са в грипна епидемия от утре, вижте обявените мерки (Обобщение)

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:19, 17.01.2023
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Грипът продължава да настъпва. От утре до 24 януари в епидемия са областите Ловеч, Пазарджик и Габрово. От 19 до 30 януари и област Пловдив въвежда противоепидемични мерки.

Забраняват се детските и женски консултации, имунизациите, свижданията в болниците и плановите операции. В Пазарджик и Ловеч учениците излизат в грипна ваканция. А в Габрово и Пловдив децата ще продължат да ходят на училище. В грипна епидемия са още областите Стара Загора, Шумен и Бургас. В Бургаско противоепидемичните мерки отпадат утре и децата се връщат на училище.

Грипна епидемия в област Пловдив от 19 до 30 януари, учениците остават в клас

От Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че са доказали два случая на "флурона". Това означава,че пациентите са заразени едновременно и със сезонен грип, и с COVID-19. В област Пазарджик заболеваемостта е 332 на 10 000 души.

"Най-голяма е заболеваемостта във възрастовата група от 30 до 64 години и при децата от 5 до 14 години", посочи д-р Красимира Радева, зам. областен управител на Пазарджик.

Свободните педиатрични легла в областта са 103. Усложненията при деца с респираторни инфекции са редки, казват лекарите. Отсъстващите ученици в областта са около 20%. От утре до 24 януари децата са в грипна ваканция.

"Когато има един такъв период от около една седмица, за да ги няма близките контакти, това много добре повлиява на епидемията и намалява заболеваемостта", каза още д-р Радева.

В грипна ваканция от утре до 24 януари излизат и учениците от област Ловеч. В Габрово заболеваемостта е 498 на 10 000 души. Областта е в грипна епидемия от утре, но учениците остават в класните стаи. Отсъстващите са около 12%.

"Ще бъде следен процентът отсъстващи ученици. Решенията са на областния щаб. Наше задължение е ако има такова задължение за преустановяване на учебния процес, да го представим в Министерството на образованието", каза Георги Маринов - началник на РУО-Габрово.

Обявиха грипна епидемия в още три области - Ловеч, Пазарджик и Габрово

В Пловдив заболеваемостта е под 200 на 10 000 души. Грипна епидемия е обявена от 19 до 30 януари но учениците остават в класните стаи отсъстващите са около 15%.

"Много бързо се развиват нещата и вероятно ще се вземе решение за прекъсване, но това ще си го решават щабовете на база ситуацията", коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В една от детските градини в Пловдив мерят температурата на децата по два пъти на ден , а персоналът е длъжен да носи маски. Междувременно в Бургас от утре противоепдемичните мерки отпадат, а децата се връщат на училище.

"Ние не достигнахме по-високи стойности, а в резултат на мерките, които бяха въведени, случаите започнаха да спадат", каза д-р Георги Паздеров - директор на РЗИ-Бургас.

В страната доминира щамът "Виктория", сериозен натиск към болниците няма.

"За София от над 250 детски легла едва 60 - 70 са заети с деца с някакви усложнения на грип, така че не очаквам проблеми с осигуряването на болнична помощ на тези, които се нуждаят".

Заболеваемостта във Варна, Ямбол, Добрич и София-област е висока и е възможно до края на седмицата и там да бъде обявена грипна епидемия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състезателки от над 50 страни пристигат у нас за Световната купа по художествена гимнастика
Състезателки от над 50 страни пристигат у нас за Световната купа по художествена гимнастика
Владислав Тодоров: Нашата цел като екип е да постигнем класиране за европейското
Владислав Тодоров: Нашата цел като екип е да постигнем класиране за европейското